www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τουρκική πρόκληση στο Πεδίο βολής Άνδρου

Επανάληψη παλαιότερου σκηνικού είχαμε σήμερα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, κατά την διάρκεια ασκήσεως με πραγματικά πυρά του Πολεμικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα στις 11:09, 2 ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στην δεσμευμένη και ενεργοποιημένη περιοχή του πεδίου βολής παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα σκάφη του ΠΝ ,μεταξύ των οποίων η φρεγάτα Αιγαίο, εκτελούσαν πυρά κατά ανεμουρίου. Τα δύο ζεύγη εισήλθαν στο πεδίο βολής πετώντας σε ύψος 10.000 και 2.300 ποδών αντίστοιχα.

Ένα εκ των μαχητικών παρά τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από την φρεγάτα η οποία -δυστυχώς..- διέκοψε τις βολές για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η λεγόμενη γραμμή άμεσης επικοινωνίας Λάρισας- Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), με τα γνωστά μηδενικά αποτελέσματα αφού προφανώς ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι η παροχή άλλοθι στις προκλήσεις των γειτόνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα παρόμοιο περιστατικό στο πεδίο βολής Άνδρου : Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 οκτώ τουρκικά μαχητικά (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4E) εισέβαλαν σε δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής την ώρα που ασκούντο σκάφη του ΠΝ. Το ίδιο σκηνικό είχαμε και σε παλαιότερη πρόκληση τον Δεκέμβρη του 2008 όταν σημειώθηκε διπλή διέλευση 2 τουρκικών F-16 μέσα και στα όρια του πεδίου βολής την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις πυρών 16 ελληνικά πολεμικά πλοία

Είναι γνωστή η πρεμούρα της Άγκυρας να ακυρώσει τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, πρεμούρα που χρονολογείται -επισήμως- από το 2000 όταν η τουρκική πλευρά έθεσε αίτημα κατάργησης τους με το αιτιολογικό ότι τα πεδία βολής είναι "παράνομα", σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ICAO που καθορίζει ότι χρειάζεται περιοχική συμφωνία για πεδία βολής πάνω από την ανοιχτή θάλασσα. Η τότε Ελληνική κυβέρνηση είχε αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία κατάργηση τέτοιων πεδίων βολής στο Αιγαίο και συγκεκριμένα του τουρκικού πεδίου βολής στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, προκαλώντας την υπαναχώρηση των Τούρκων.

Στις 4.12.2008 για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης (Μπακογιάννη/Μειμαράκης) συναποφάσισαν να επιτρέψουν στην Τουρκία να διενεργήσει αεροναυτική άσκηση χωρίς πυρά σε 6 συνολικά περιοχές στο Αιγαίο, μια εκ των όποιων περιελάμβανε και μέρος του ΠΒ Άνδρου (LDG-68) . Με τις συχνές παράνομες τουρκικές ανακοινώσεις για ασκήσεις με πραγματικά πυρά η Άγκυρα προσπαθεί να δεσμεύσει τα μόνιμα πεδία βολής των Ελληνικών ΕΔ στο Αιγαίο,ουσιαστικά ακυρώνοντας τα , και να νομιμοποιήσει παράνομα τουρκικά πεδία βολής, μέσα στο FIR Αθηνών, που πολλές φορές επικαλύπτουν και εθνικό εναέριο χώρο.

http://www.enkripto.com/2010/02/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: