www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Λιβύη: «Στοπ» στην έκδοση αδειών εισόδου σε πολίτες της ΕΕ

Η Λιβύη αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση αδειών εισόδου στη χώρα πολιτών από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ζώνης Σένγκεν.

Η απόφαση της λιβυκής κυβέρνησης να σταματήσει την χορήγηση αδειών εισόδου σε πολίτες χωρών της ζώνης Σένγκεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κλιμάκωσης της διένεξης μεταξύ Λιβύης και Ελβετίας.

Η διαμάχη αυτή σχετίζεται με την απόφαση της Ελβετίας να συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» 188 Λίβυους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένου του γιού του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και της οικογένειάς του, που ουσιαστικά τους εμποδίζει να επισκέπτονται οποιαδήποτε από τις 25 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται από την συνθήκη Σένγκεν.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της εκφράζει την λύπη της για αυτήν την απόφαση της Λιβύης. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το μέτρο αυτό... επειδή είναι μονομερές και δυσανάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Λυπούμεθα πραγματικά που απαγορεύθηκε η είσοδος στη Λιβύη ακόμη και σε πολίτες από χώρες μέλη της ζώνης Σενγκεν που είχαν στη κατοχή τους έγκυρη βίζα», είπε ο εκπρόσωπος.

Στο Παρίσι, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η κυβέρνηση συμβουλεύει τους γάλλους πολίτες να μην μεταβαίνουν στη Λιβύη, ύστερα από την απόφαση της βορειοαφρικανικής χώρας να σταματήσει την έκδοση αδειών εισόδου προς τους πολίτες χωρών της ζώνης Σένγκεν.

«Συμβουλεύουμε προς το παρόν τους Γάλλους να μην μεταβαίνουν στη Λιβύη όσο βρίσκονται σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά»,ανέφερε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Η Ιταλία αποφάσισε ήδη τη Δευτέρα να συμβουλεύσει τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης να σταματήσει την έκδοση αδειών εισόδου προς τους υπηκόους της ζώνης Σένγκεν.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa σε ανακοίνωση της στην Φρανκφούρτη αναφέρει πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λιβύη απαγορεύει την είσοδο στην επικράτειά της σε περισσότερους ταξιδιώτες από την Ευρώπη απ' ότι συνήθως.

Η Lufthansa, στην οποία ανήκει η αεροπορική εταιρεία Swiss, στην ανακοίνωσή της προσθέτει ότι συνεχίζει τη συνήθη εξυπηρέτηση επιβατών με πτήσεις της προς την Τρίπολη της Λιβύης.


Πηγή:Α.Π.Ε. Δημιουργία:16/2/2010 7:27 μμ Τελευταία ενημέρωση:16/2/2010 9:37 μμ



Δεν υπάρχουν σχόλια: