Αύριο Τρίτη 5 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι Πανελλήνιες 2012 με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας(Μάθημα Επιλογής όλων των Κατευθύνσεων).
Το μάθημα της Οικονοµικής Θεωρίας είναι περίεργο προς την αφοµοίωση του περιεχοµένου του. Ενώ αρχικά φαίνεται εύκολο και άµεσα κατανοητό, ξαφνικά γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο. Αυτό σηµαίνει ότι η µελέτη της Οικονοµικής Θεωρίας πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και συστηµατικά για τις Πανελλήνιες 2012.
H δυσκολία του µαθήµατος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στις Πανελλαδικές, εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος πρέπει να συνδυάζει τις θεωρητικές έννοιες µε την πρακτική εφαρµογή τους. Επιβεβληµένες είναι η
κατανόηση και η εµπέδωση των βασικών οικονοµικών εννοιών.
Η εξέταση περιλαµβάνει τέσσερα θέµατα, δύο θεωρίας και δύο ασκήσεις που µπορούν να έχουν υποερωτήµατα. Η βαθµολογία στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στις Πανελλήνιες 2012, κατανέµεται όπως κάθε χρόνο κατά 25% σε κάθε θέµα, ενώ στα υποερωτήµατα καθορίζεται ανάλογα µε τη βαρύτητά τους και ανακοινώνεται στους µαθητές.
Το πρώτο θεμα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, περιέχει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή σωστού – λάθους µε σκοπό τον έλεγχο των γνώσεων της θεωρίας του σχολικού βιβλίου.
Το δεύτερο θέμα µία ή δύο ερωτήσεις ελεύθερηςανάπτυξηςµε τοίδιο αντικείµενο από κεφάλαια τηςθεωρίας του σχολικού βιβλίου. Το τρίτο είναι µια άσκηση εφαρµογής των τύπων και είναι παρόµοια µ’ αυτή του σχολικού βιβλίου.
Το τέταρτο θέµα είναι το δυσκολότερο στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το θέµα-κλειδί για το άριστα, και αποτελείται από µια άσκηση της οποίας η λύση απαιτεί συνδυασµό γνώσεων από τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Απαιτεί κριτική ικανότητα, ικανότητα υπολογισµού και σύνθεσης των γνώσεων της θεωρίας.
Ένα θέμα βαθµολογείται µε την ανώτατη βαθµολογία όταν ανταποκρίνεται στις ακόλουθες απαιτήσεις:
(α) Εχει αναπτυχθεί µε πληρότητα σύµφωνα µε τις γνώσεις που περιέχει το εγκεκριµένο διδακτικό βιβλίο.
(β) ∆εν περιέχει επιστηµονικά σφάλµατα.
(γ) Παρουσιάζει ορθή δοµή στη σειρά των νοηµάτων.
(δ) Χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακρίβεια.
(ε) Περιέχει τα απαραίτητα και ορθά σχήµατα για τηνανάπτυξη του θέµατος.
(στ) Εχει σωστή και επαρκή αιτιολόγηση.
Ένα υπολογιστικο λάθος κρίνεται ανάλογα µε την επίδραση που έχει στην ουσιαστική επεξεργασία του προβλήµατος. Ενα υπολογιστικό λάθος π.χ. µικρής σηµασίας προς το τέλος της διαδικασίας λύσης δεν έχει σοβαρές βαθµολογικές συνέπειες. Αν όµως γίνει στην αρχή, µπορεί να κοστίσει βαθµολογικά. Εξαρτάται πάντα από τη βαρύτητά του στις Πανελλήνιες 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου