www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στις 17 Ιουνίου οι εκλογές


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, καθώς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε συμφωνία για πολιτικό πρόσωπο.

 Στις 15.15 ορίστηκε η συνάντηση του κ. Πικραμμένου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο και θα λάβει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για οδηγήσει τη χώρα στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στις προθέσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολιγομελές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας στράφηκε στο πρόσωπο του προέδρου του ΣτΕ μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στο συμβούλιο των αρχηγών προτάθηκε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Την πρόταση, όμως, δεν αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αντιπροτείνοντας τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, κάτι όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτό.

 Επίσης, διαφωνίες φέρονται να προέκυψαν και για το ποια στάση θα τηρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. 

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία συμφώνησαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, ήταν να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού ο Λουκάς Παπαδήμος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό το Γεράσιμο Αρσένη και στη συνέχεια συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπούλια. Ο ίδιος όμως ο κ. Καμμένος διαφώνησε με την επιλογή αυτήν και πρότεινε το όνομα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο τελικά επικράτησε. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πότεινε επίσης την τοποθέτηση του καθηγητή Π. Ήφαιστου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στη θέση του υπουργού Αμυνας. 

«Είναι σημαντικό το ότι αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει καμία απόφαση, να μην υπογράψει διατάγματα και να μη λάβει αποφάσεις σχετικά με πώληση δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο κ. Καμμένος. 

Πρότεινε πάντως, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που τεθεί θέμα ένταξης στη Συμμαχία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», ακολουθώντας τη γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Για αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, έκανε λόγο εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας μάλιστα ούτε από το θέμα της υπηρεσιακής έλειψε το πολιτικό-εκλογικό παιχνίδι.

 Αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, εκτίμησε, με τη διαδικασία και της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεν κάναμε καμία πρόταση, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί όπως είπε, όταν γίνονται προτάσεις για εξυπηρετηθούν πολιτικοί - εκλογικοί σκοποί και να είχαμε, θα την παίρναμε πίσω και στο σημείο αυτό ανέφερε πως θα μπορούσε απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

 Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και επανέλαβε ότι όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να χει αποτέλεσμα με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων «από τα πάνω», δεν προτείνουμε.

 Την εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και για αυτό τάχθηκε κατά της τοποθέτησης πολιτικού προσώπου στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων και διαταγμάτων για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές.

 Τέλος, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστέρα «είναι έτοιμη εδώ και καιρό με παρατεταγμένες τις δυνάμεις μας και πίστη για τις εκλογές» και ζήτησε από τους πολίτες «να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη» που έδωσαν στο κόμμα στις 6 Μαΐου.

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως οι ημέρες που μεσολαβούν έως τις εκλογές είναι ημέρες στοχασμού διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της αλαζονείας και τις εμπορίας ψευδαισθήσεων.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους πολίτες «να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας προς το μέλλον» και αφού σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν παραγνωρίζει τη δική του ευθύνη για το παρελθόν, υπογράμμισε πως τώρα σημασία έχει τι λέει κανείς για το μέλλον του τόπου.

 Καταλήγοντας επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «συγκεκριμένα, εφικτά ρεαλιστικά πράγματα» που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να δώσουν προοπτική.

 Εν τω μεταξύ την κάθοδό της στις εκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε σήμερα -με μία αιχμηρή ανακοίνωση για τους πολιτικούς αρχηγούς - η «Δημιουργία, Ξανά», το νεοσύστατο κόμμα του Θάνου Τζήμερου. Σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου η «Δημιουργία Ξανά» κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη 135.932 ψηφοφόρων ήτοι 2,15% του εκλογικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: