www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

«Οχι» Σόιμπλε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου


«Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί τη βοήθεια. Εκείνοι που θα επικρατήσουν στις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι τους όρους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

 «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βοήθειας που προετοιμάσθηκε με πολύ λεπτομερειακό τρόπο και δεν μπορούμε να το επαδιαπραγματευθούμε», ανέφερε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πάντως ότι αυτό εξαρτάται «από την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού
λαού». «Το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα επιλέξει η Ελλάδα δεν βοηθά», συνέχισε.

Μέρκελ-Ολάντ: Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

 Τα μηνύματα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ήταν θετικά.

 Οι δύο αρχηγοί υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, δήλωσε η κ. Μέρκελ ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις. Και οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα σεβαστούν όποια κυβέρνηση και αν προκύψει.

 Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι «επιθυμούμε να βγάλουμε το λαό από την κρίση» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη.

 Ο κ. Ολάντ εξέφρασε την κατανόησή του για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται, υποφέρουν, φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές θα ξεκαθαρίσουν τις επιθυμίες των πολιτών. Πρόσθεσε ότι η δική του ευθύνη είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς τους Έλληνες: Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης. Ωστόσο δήλωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να δείξουν ότι και εκείνοι βλέπουν την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα ενώ δήλωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες θα τεθεί ακόμα και το ευρωομόλογο.

 Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμη ότι Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αν η χώρα το ζητήσει.

 Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και πρόσθεσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε δομικά την Ελλάδα, να την βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και σε οργανωτικό επίπεδο».

 «Για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε», επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

 Οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν ότι έχουν και διαφορετικές απόψεις, όπως στο ζήτημα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να παρουσιάσουν από κοινού αναπτυξιακές προτάσεις στα πλαίσια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: