www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Reuters: Δεν αποκλείεται αύξηση της γερμανικής συνεισφοράς σε EFSF-ESM


Αντίθετη στην αύξηση των κεφαλαίων του νέου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης παραμένει το Βερολίνο, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, δεν αποκλείεται να συμφωνήσει η χώρα στην ενίσχυση της δικής της συνεισφοράς.

 Η Ευρωζώνη δέχεται πιέσεις προκειμένου να ενισχύσει την συνδυασμένη χρηματοδοτική ικανότητα του μόνιμου και του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης,
του ESM και του EFSF αντίστοιχα.

 Ωστόσο, υπό την πίεση της κοινής γνώμη να μην δοθούν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης σε υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα, κεντροδεξιός συνασπισμός της Αγνκελα Μέρκελ, αντιτίθεται στην αύξηση του πλαφόν των 500 δισ. ευρώ που έχει οριστεί για την συνδυασμένη δανειοδοτική δυνατότητα του EFSF και του ESM.

 Προκειμένου πάντως να καθησυχάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να αυξήσει προσωρινά τη δική της συνεισφορά στα 290 δισ.ευρώ από τα 211 δισ. σήμερα, επιτρέποντας την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο ταμείων.

 «Το πλαφόν των 500 δισ. ευρώ πρέπει να διατηρηθεί. Αλλά δεδομένου ότι τα κεφάλαια του ESM θα αυξηθούν σταδιακά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα διαθέσιμα στο μέλλον για την διάσωση άλλων κρατών της ευρωζώνης», σχολίασε στο Reuters ο Μίχαελ Μάιστερ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: