www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου στο Μουσείο Ακρόπολης


Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στους επισκέπτες, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, την εκπληκτική βόρεια μετόπη αρ. 32, η οποία κατέβηκε πρόσφατα από τον Παρθενώνα και συντηρήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η μετόπη «Ευαγγελισμός» 

Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια του Παρθενώνα, η εκπληκτική βόρεια μετόπη, που απεικονίζει την Ήρα και
την Αθηνά κατέβηκε από τον ναό τον περασμένο Νοέμβριο αγγίζοντας τη γη για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια. Η συγκεκριμένη μετόπη -βάρους περίπου 800 κιλών, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση-, διασώθηκε από την καταστροφή του 5ου αι. μ.Χ., επειδή θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αφού οι εργασίες συντήρησης τελείωσαν θα μεταφερθεί στις 25 Μαρτίου - ημερομηνία όχι τυχαία- στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η μετόπη θα πάρει τη θέση της στην αίθουσα του Παρθενώνα, πλάι στα άλλα εκθέματα, και ταυτόχρονα - σε μια κίνηση με αποχρώσεις συμβολισμού, θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες του Μουσείου.

 Μουσικές εκδηλώσεις

Στις 12 το μεσημέρι, ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου με θέμα «Μεγάλη Μέρα, Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες», στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων. Το απόγευμα, στις 5, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα στο ισόγειο του Μουσείου, με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: