Στην εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μετά το πακέτο διάσωσης, υπό την προϋπόθεση απαρέγκλιτης τήρησης του οικονομικού προγράμματος από την Αθήνα, προβαίνει η τρόικα στη σχετική έκθεσή της, εκτίμηση την οποία έδειξε να συμμερίζεται και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα, το δευτερο πακέτο νέας χρηματοδότησης, αναδιάρθρωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων μπορεί να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί η Αθήνα να διατηρήσει ορθή οικονομική πολιτική έως
το 2030 για να τα καταφέρει.
Όπως εκτιμάται στην ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την ανταλλαγή ομολόγων το Σαββατοκύριακο, το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά», σημειώνεται στην ανάλυση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. «Ωστόσο», υπογραμμίζεται, «υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ». «Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», αναφέρεται, ενώ επιπλέον επισημαίνεται πως «με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους... είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος».
Την εκτίμηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επικαλέστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού πρώτα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στο θέμα της Ελλάδος.
«Είδαμε τον ιδιωτικό τομέα να αποδέχεται την ανταλλαγή των ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με την τρόικα, υπάρχει πλέον πιθανότητα το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα να είναι ελαφρώς χαμηλότερο το 2020 (απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως)» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin
Σε ό,τι αφορά εξάλλου στο θέμα του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin θα εξεταστεί το κατά πόσο δικαιολογείται να εξαιρείται η πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών από τον φόρο στον οποίο υπόκεινται οι πωλήσεις των υπολοίπων αγαθών και υπηρεσιών. «Θεωρώ πως πιθανότατα δεν δικαιολογείται, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Μαρτίου 2012), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρόκειται να προσφέρουν 130 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει το 70% των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να βοηθήσει τεχνικά την Ελλάδα ώστε να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ώστε να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του ΕΚ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει αμέσως στη διευκόλυνση επενδύσεων, στην παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνεισφέρει στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό, στα τέλη Απριλίου η Κομισιόν και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση, στην οποία θα παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτζ, εγκωμίασε τη σύνοδο κορυφής (1-2 Μαρτίου), καθώς, όπως είπε, ήταν η πρώτη σε διάστημα δύο ετών που δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη διαχείριση της κρίσης. Πολλοί ευρωβουλευτές, ωστόσο, επέκριναν τα συμπεράσματα της Συνόδου για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας τα ως ανεπαρκή.
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Στη Σύνοδο, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους κ.κ. Ρόμπεϊ και Μπαρόζο, «αποφασίσατε τη χρεοκοπία της ιδέας της Ευρώπης. Αποφασίσατε τη χρεοκοπία της ιδέας της αλληλεγγύης. Αποφασίσατε να φτιάξετε μια Ευρώπη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, μια γερμανική Ευρώπη. Αποφασίσατε να φτιάξετε μια Ευρώπη, όπου ο ένας θα καρφώνει τον άλλο. Μια Ευρώπη φοβική στους λαούς της, μια Ευρώπη φοβική στα δημοψηφίσματα και στη φωνή των λαών της».
«Αλλά κ. Μπαρόζο και κ. Ρόμπεϊ, οι λαοί δεν χρεοκόπησαν και γρήγορα θα δώσουν απάντηση και θα στείλουν στα σκουπίδια τέτοιες συμβάσεις, τέτοια μνημόνια, τέτοιες συνθήκες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου