www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Πρώτη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό


Πρώτη εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνάντησή του, διάρκειας μιας ώρας, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή.

Όπως δήλωσε, εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκαν τα θέματα της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και ζητήματα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το κυπριακό παράδειγμα ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική περίπτωση και η Ελλάδα
θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με βάση το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

«Στην Ελλάδα έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές», επισήμανε.

Πρόσθεσε πως η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των άλλων θαλασσίων ζωνών είναι πράξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.

«Απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο πλήρης σεβασμός αλλά και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης θα κινηθεί στα θέματα αυτά, θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της, τα δικαιώματά της, αλλά να παίζει πάντα ένα ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να υπερβεί οριστικά την κρίση.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τώρα που συζητούμε για την αναγέννηση και αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την επανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανσή του, να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς με τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε τέλος πως θεώρησε ότι πρέπει να ξεκινήσει τις διεθνείς του επαφές του από τη Λευκωσία, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, ιστορικούς και συμβολικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: