www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στο ΣτΕ για τις εξαιρέσεις κλάδων εργαζομένων από βαρέα και ανθυγιεινά

Έντεκα Σωματεία εργαζομένων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2012, θεωρούνται ως «βαριές και ανθυγιεινές».

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων που επί σειρά ετών ήταν ενταγμένες.

Στα Σωματεία αυτά συμμετέχουν εργαζόμενοι από τους κλάδους των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των ελαστικών, των πλαστικών, της αρτοποιίας, της υαλουργίας και των κινηματογραφικών μηχανημάτων (χειριστές).

Στις προσφυγές τους, τα Σωματεία
υπογραμμίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, όπως και στα άρθρα 21 και 22 που προστατεύουν την εργασία και την οικογένεια.

Παράλληλα, η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Ν. 3863/2010, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, όμως η εξαίρεση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι αιτιολογημένη προσθέτουν τα Σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: