www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Όχι» σε μείωση των αποδοχών τους λένε οι δικαστές


Πέντε λόγους για τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δεν πρέπει να υποστούν νέες μειώσεις οι αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών επικαλούνται οι πρόεδροι των έξι δικαστικών Ενώσεων, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Οι λόγοι που προβάλλουν είναι:
«α) Οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν καθορίζονται από ειδικό μισθολόγιο που ο κοινός νομοθέτης έχει θεσπίσει, αλλά καθορίζονται από το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 88 παράγραφος 2 και 99 του Συντάγματος). Συνεπώς, ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τους δικαστικούς λειτουργούς, η οποία συνάδει με το λειτούργημά τους και τη διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία
υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του κράτους.

β) Οι αποδοχές μας μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων). Να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε περίπου 1.800 ευρώ.

γ) Οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ο έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.

δ) Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δαπάνες διαμονής και μετακίνησης), ούτε επιτρέπεται να ασκούν άλλη εργασία.

ε) Τμήμα των αποδοχών τους αποτελεί η αποζημίωση για: 1) την ίδρυση και οργάνωση, κατ' οίκον, βιβλιοθήκης και γραφείου, που συνεπάγεται δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, καταβολή μισθώματος κ.λπ.) και 2) την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που σημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν εργάζονται σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, αλλά πέραν αυτού (απογεύματα, εορτές, Σαββατοκύριακα), για να διεκπεραιώνουν ταχύτερα τις υποθέσεις».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, αρεοπαγίτης, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβούλιου Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου, πάρεδρος ΣτΕ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργιος Φαλτσέτος, πρόεδρος Εφετών Δ.Δ., της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας Εφετών, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας, αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κρότους Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, σύμβουλος ΝΣΚ.

Εξάλλου, η μειοψηφία (επτά μέλη) της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία της για τη σκληρότητα και τη συχνότητα των οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, και απευθυνόμενοι στους δανειστές μας υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα αξίζει σεβασμού, διότι είναι η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: