www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αντ. Σαμαράς: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής

Την ανάγκη να βρεθεί λύση «λειτουργική, βιώσιμη με μία κυριαρχία και μια ιθαγένεια» για το Κυπριακό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.


«Η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και δεν μπορεί να είναι λύση ετεροβαρής», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι γόνιμο το να δει κανείς την εμπλοκή της ίδιας της Ε.Ε., ακόμη περισσότερο στο Κυπριακό.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, παρατήρησε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εθνικής συμμαχίας περνάει τα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι η συμμαχία αυτή οικοδομείται και
στον χώρο της οικονομίας». Παράλληλα χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σήμερα συμβαίνει με την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό, όπως σημείωσε, «που μπορεί να συμβεί με την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο». Υποστήριξε επιπλέον ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αλλαγής ψυχολογίας, εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει με την ίδια επιτυχία, όπως έγινε στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε οι ώρες για την Ελλάδα είναι κρίσιμες, αλλά εξέφρασε την άποψη «ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να ενισχύουν και όχι να αμβλύνουν τον πατριωτισμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ο φίλος πρόεδρος της ΝΔ» επέλεξε συμβολικά, σε μέρα, ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, να βρίσκεται στην Κύπρο «για να δώσει, αλλά και για να αντλήσει ελπίδα».

Ανέφερε παράλληλα ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν τρόποι για συμβολή των δύο κομμάτων στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα. Έχουμε συμφωνήσει, πρόσθεσε, ότι από κοινού θα δώσουμε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα«αν συνεχισθούν οι απαράδεκτες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για το θέμα των δανειακών συμβάσεων».

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται στην περιοχή από τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα ενέργειας και τις στρατηγικές συμμαχίες που οικοδομούνται. «Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πορευθούν συντονισμένα στη διαμόρφωση αυτών των νέων δεδομένων και προοπτικών και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγονται με το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι τα θέματα ενέργειας, τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ΄Αντρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: