www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Προσοχή στα υπνωτικά χάπια

Προσοχή στη λήψη υπνωτικών χαπιών συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες από τα κέντρα Προληπτικής Ιατρικής Jackson Hole και Ύπνου Scripps Clinic Veterbi Family, καθώς όπως είδαν μέσα από μελέτη τους, τα σκευάσματα αυτά συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Στη μελέτη τους, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 10.500 Αμερικανών οι οποίοι λάμβαναν υπνωτικά χάπια ευρείας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις δραστικές ουσίες τεμαζεπάμη, διαζεπάμη και ζολπιδέμη.

Είδαν λοιπόν ότι η τεμαζεπάμη και η ζολπιδέμη, που συνήθως χορηγούνται για την βραχυπρόθεσμη
αντιμετώπιση της αϋπνίας συνδέονται με τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2010 περίπου το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έλαβαν κάποια στιγμή υπνωτικά χάπια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με 320.000-507.000 επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ την χρονιά εκείνη.

Η μελέτη
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Ντάνιελ Κρίπκε από το κέντρο Ύπνου Scripps Clinic Viterbi Family, στην Καλιφόρνια, για ένα διάστημα δυόμισι ετών συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας 10.500 ατόμων με μέση ηλικία τα 54 έτη και στα οποία είχαν συνταγογραφηθεί υπνωτικά χάπια, με εκείνα 23.600 ατόμων της ίδιας ηλικιακής ομάδας, με παρόμοιο μοτίβο ζωής και υγείας, που δεν λάμβαναν υπνωτικά χάπια.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι ακόμα και λιγότερες από 18 δόσεις υπνωτικών ουσιών τον χρόνο, ήταν αρκετές για να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου σε όσους τις είχαν λάβει, κατά τρεισήμισι φορές, σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει υπνωτικά χάπια.

Ο κίνδυνος θανάτου στις περιπτώσεις των ενηλίκων που είχαν λάβει 18-132 δόσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους, ήταν τετραπλάσιος σε σχέση με εκείνον των υπολοίπων. Όσοι λάμβαναν περισσότερες από 132 δόσεις τον χρόνο, μάλιστα, αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο ή μεγαλύτερο ακόμα κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν λάβει τις μεγαλύτερες ποσότητες υπνωτικών (132 δόσεις και άνω) είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν πιο μεγάλος στην περίπτωση της ταμεζεπάμης.

Ναι μεν, αλλά…
Στο πλαίσιο της δημοσίευσής τους στην βρετανική επιθεώρηση, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στη λήψη υπνωτικών χαπιών και στον αριθμό των θανάτων δεν αποδεικνύει ότι τα χάπια αποτελούν την αιτία. Καταλήγουν ωστόσο, ότι και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει παρόμοιο συσχετισμό μεταξύ των δύο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: