www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πλήρη άρση καμποτάζ και διευκόλυνση επενδύσεων αποφάσισε το Υπουργικό


Την ολική άρση του καμποτάζ στη ναυτιλία και μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

«Όπως γνωρίζετε, βασικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές,που βοηθούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα συμβάλλουν στο να βγει η οικονομία από την ύφεση, που θα συμβάλλουν στο να προσελκυστούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία και γενικότερα να αντιστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του.

Όπως διευκρίνισε «ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Πρόκειται όμως και για μέτρα που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, μέτρα τα οποία τα χρειάζεται η οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς,
ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».

Οι κυριότερες εισηγήσεις του νομοσχεδίου, στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης, είναι :

Η θέσπιση οριζοντίων διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Η βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων και τη σύσταση ειδικής μονάδας αδειοδοτικής προώθησης των επενδύσεων.

Η θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και Υπηρεσιών.

Η απλοποίησητων διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Η διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών.

Η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ολική άρση του καμποτάζ, ένα θέμα που συζητείται από καιρό, με σκοπό την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με την κατάργηση όλων εκείνων των ρυθμίσεων, που δεν κατέτειναν ουσιωδώς στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αντιθέτως λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: