Η ουσία λέγεται λουτεολίνη, ανήκει στα φλαβονοειδή (είναι φυτικές, αντιοξειδωτικές ουσίες) και δεσμεύει δύο κυτταρικά «μονοπάτια» ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καρκίνου.
Καρότα και σέλερι δεν αποτελούν τις μοναδικές πηγές λουτεολίνης. Υπάρχει επίσης στο ελαιόλαδο, τις πράσινες πιπεριές, το θυμάρι, το ρόφημα χαμομηλιού, την μέντα και το δεντρολίβανο.
Εν τούτοις, απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να εξακριβωθεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» εναντίον του καρκίνου.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Gastroenterology», έδειξε ότι η λουτεολίνη δρα ανασταλτικά στα χημικά «μονοπάτια» IGF και PI3K – «και τα δύο, εξαιρετικά
σημαντικά για την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του κόλου εντέρου», σύμφωνα με το σχετικό άρθρο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί τμήμα του κυτταρικού μηχανισμού που επιτρέπει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έτσι την ταχεία ανάπτυξη του καρκίνου.
Η λουτεολίνη διαπιστώθηκε ότι εμποδίζει την έκκριση της ουσίας IGF-II από τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Hallym της Κορέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου