www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΒ: Μονόδρομος η στήριξη της κυβέρνησης για την αποφυγή χρεοκοπίας


Μοναδικός δρόμος για να αποφύγει η Ελλάδα το σενάριο της επίσημης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή είναι να στηριχθεί ειλικρινά η κυβέρνηση από τα συμβαλλόμενα κόμματα, ώστε να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανασυγκρότησης, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση, ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι η επιτυχία του PSI δεν είναι εγγυημένη αλλά, όπως είπε, ακόμη κι αν όλα πάνε καλά με το PSI και δοθεί το νέο δάνειο, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μάς έχουν καταστήσει σαφές ότι από εδώ και στο εξής θα χρηματοδοτούν μόνον το υφιστάμενο εξωτερικό μας χρέος.

«Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα από τη δραστική μείωση του όγκου και των δαπανών του κράτους, καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών
αλλαγών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι χρέος των επιχειρηματικών ταγών είναι να συμπράξουν με τους προοδευτικούς διανοούμενους, τεχνοκράτες, αλλά και πολιτικούς που ε«ίναι διατεθειμένοι να ορθωθούν ενάντια στο πελατειακό καθεστώς, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεγάλο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων ταγμένων στην υπόθεση της αλλαγής και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός, πρόσθεσε, «πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον, διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα και μία νέα αντίληψη στην κοινωνία».

Τέλος, έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση: να αποκατασταθεί η έννοια του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος, να εκπονηθεί μια στρατηγική που θα παράγει και ανάπτυξη και σύγκλιση -καθόσον το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς ανάπτυξη- και να αναγνωριστεί ότι η τωρινή εμμονή στις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης απονομιμοποιεί την Ένωση στη συνείδηση των πολιτών της.

«Οι πλεονασματικές χώρες», σημείωσε σχετικά, «πρέπει επίσης να συνεισφέρουν το μερίδιό τους. Η πρόσφατη προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: