www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Για την Κυριακή μετατέθηκε η σύσκεψη Λ. Παπαδήμου-πολιτικών αρχηγών


Για αύριο το μεσημέρι, αντί για σήμερα το απόγευμα, μετατέθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους προέδρους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά αλλά και των συνομιλιών για το PSI.

«Προσέρχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη δύο διαπραγματεύσεων. Μία με την τρόικα και μία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε εάν και πόσο μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας. Η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν μας ενθαρρύνει», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εν όψει της συνάντησης.

Να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, μέσα στο Φλεβάρη, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή
θα είναι εγκληματική για το λαό και επιζήμια για τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων, την καταδίκη της χώρας».

Εν τω μεταξύ, στις 4 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας στη Βουλή.

Νέες συνομιλίες για το PSI
Σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση για το PSI σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο.
Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα.

Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων έκανε λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.

Aισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός λίγο πριν τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των τραπεζιτών.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σημάδια μέτριας ανάπτυξης θα εμφανιστούν το 2013, ενώ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011.

Παράλληλα δήλωσε ότι συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την αγωνία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας. «Πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τέλος γιατί αποφάσισε να αφήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα για να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ήθελε να συμβάλει στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: