Κακοποιά στοιχεία και παράνομοι τις έχουν καταλάβει και εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο τις χρησιμοποιούν ως ορμητήρια «δράσης» και εγκληματικών ενεργειών
μάλιστα και κάποιοι να «έχουν στη διάθεσή τους» πέντε ή ακόμη και δέκα δωμάτια, που τα... πουλάνε έναντι αδράς αμοιβής σε όποιον ψάχνει μέρος να μείνει!
To... βασίλειο του τρόμου
Είναι τέτοιος ο τρόμος, από την παρουσία αυτών των στοιχείων στις εστίες, που οι νεολαίοι κρατούν κλειστά τα στόματα δημοσίως. Υποστηρίζουν όμως ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει περιστατικό πολύ σοβαρότερο από τους πυροβολισμούς ή την πυρκαγιά, που συνέβησαν προ ημερών στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου.
Μάλιστα μόλις πριν από έναν μήνα, στη 2η φοιτητική εστία του ΑΠΘ εισέβαλε ύστερα από συνεχείς καταγγελίες φοιτητών η Αστυνομία και συνέλαβε 15 με 20 άτομα, που είχαν ορμητήριο για διάφορες δουλειές τους τα φοιτητικά δωμάτια.
Φοιτητές, με τους οποίους συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής», καταγγέλλουν με ένα στόμα, την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση των εστιών, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Τα παιδιά λένε ότι σε αυτές τις εστίες, μόλις πέφτει το σκοτάδι, αρχίζει ο τρόμος και κανείς από τους «εντάξει φοιτητές» δεν μπορεί να ξεμυτίσει από την πόρτα του δωματίου του.
Υποστηρίζουν ότι τα άτομα αυτά που τους τρομοκρατούν συνήθως δεν έχουν καμιά φοιτητική ιδιότητα, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι κι αυτοί που ξέρουν τι γίνεται, δεν τολμούν να καθαρίσουν το τοπίο.
«Τα περιστατικά που έχουν δει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα, είναι ελάχιστα μπροστά στην πραγματικότητα. Μέχρι και βόμβες μολότοφ κατασκευάζονται στα άδυτα των εστιών. Aπό τα 1.200 δωμάτια στου Ζωγράφου είναι ζήτημα εάν στα μισά διαμένουν κανονικοί φοιτητές.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εάν έμπαινε μέσα η Αστυνομία και έψαχνε ένα προς ένα τα δωμάτια, θα καταλαβαίνατε τι λέμε. Και παρά το γεγονός ότι έχουμε υποδείξει οι ίδιοι, με κίνδυνο τη ζωή μας, επανειλημμένα, τα άτομα τα οποία διαμένουν παρανόμως στις εστίες δεν έχουν γίνει αποφασιστικές κινήσεις από όσους διοικούν τις εστίες, δηλαδή το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας», λέει φοιτητής του ΕΜΠ.
Φόβος
Οι πρυτάνεις αρνούνται να τις αναλάβουν
Το ΕΙΝ (λειτουργεί 17 φοιτητικές εστίες, στις οποίες διαμένουν 8.200 φοιτητές ), σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μετά το τελευταίο συμβάν στην εστία του ΕΜΠ, παραδέχεται το παράνομο καθεστώς που «βασιλεύει» στις φοιτητικές εστίες: «Το καθεστώς που παρέλαβε η νέα διοίκηση ήταν το εξής:
α) Σωρεία επινοικιαζόμενων δωματίων,
β) «Αιώνιοι φοιτητές» που παρέμεναν στις εστίες χωρίς κανένας να τους απομακρύνει ή ακόμη να επιδιώκει να τους απομακρύνει, αφού πλέον δεν ήταν δικαιούμενοι,
γ) Διάφορα εξωφοιτητικά και εξωπανεπιστημιακά άτομα που καταλάμβαναν δωμάτια των εστιών, συνήθως από τους χώρους των αντιεξουσιαστών που κανείς ή σχεδόν κανείς δεν ενοχλούσε,
δ) Επεισόδια που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των κτιρίων της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η νέα διοίκηση επεδίωξε και πέτυχε, όμως, να εκμηδενίσει το ποσοστό των επινοικιάσεων των δωματίων και να απομακρύνει με παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι τους «αιώνιους φοιτητές».
Το ΕΙΝ «καθάρισε» πέρυσι 2.352 δωμάτια και φέτος 2.432 και τα απέδωσε σε πραγματικά δικαιούμενους φοιτητές, σε σύνολο 8.200 συνολικά διαχειριζόμενων δωματίων.
Εχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το πρόβλημα, που οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, στους οποίους περνά από τον νέο χρόνο η ευθύνη λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, αρνούνται να τις αναλάβουν. Και είναι περίεργο αυτό, καθώς όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, δεν είναι δύσκολο να ελεγχθούν τα δωμάτια. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι «μια γερή σκούπα» κι ύστερα φύλαξη κι έλεγχος στις εισόδους των εστιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου