www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος οι φοροαπαλλαγές


Φορολογικές ανατροπές φέρνει το 2012 σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή στους πρώτους μήνες του 2012.

Σχεδιάζεται για ετήσιο εισόδημα άνω των 30 χιλιάδων ευρώ να καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες όπως ενοίκια, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα και τόκοι στεγαστικών δανείων, ενώ αναμένεται να περιοριστούν σημαντικά για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Εκτός από το εισόδημα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περικοπούν και οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές και αγορές πρώτης κατοικίας, αλλά ακόμη και για Ι.Χ. σε ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Από το 2012 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα παρακρατείται από τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση, ενώ θα κληθούν παράλληλα να καταβάλουν σε λιγότερες δόσεις και την εισφορά που
αναλογεί στα φετινά τους εισοδήματα.

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό σύστημα, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένεται να υπαχθούν στο καθεστώς των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αλλά και του πόθεν έσχες.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνυπολογίζονται η κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν, όπως ακίνητα, μετοχές και τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να προκύπτει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Αλλαγές προβλέπονται και για τις ατομικές επιχειρήσεις, των οποίων τα καθαρά κέρδη θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 20% από το πρώτο, όμως, ευρώ. Για τους αγρότες σχεδιάζεται να καταργηθεί η φορολόγησή τους με τεκμαρτό τρόπο, όπως ισχύει σήμερα, και να φορολογηθούν με λογιστικό τρόπο, δηλαδή έσοδα – έξοδα, κάτι που θα τους υποχρεώσει να τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Μειώνεται το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις, η αξία των οποίων πρόκειται να ενσωματωθεί στον τζίρο και στα φορολογικά κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να πληρώνουν επιπλέον φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: