Σε διάβημα στην επιτετραμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ περί εμπρησμών ελληνικών δασών με εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση, «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο».
»Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.
»Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα».
Για διαστρέβλωση μιλάει τώρα ο Γιλμάζ
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του έκανε λόγο, παίρνοντας πίσω την ομολογία για εμπρησμούς ελληνικών δασών
από Τούρκους πράκτορες, ισχυριζόμενος ότι μιλούσε για εμπρησμούς δασών στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Μεσούτ Γιλμάζ υποστήριξε ότι υπήρξε παρανόηση των δηλώσεών του. «Το άρθρο (σ.σ. της εφημερίδας «Birgun») είναι εντελώς διαστρεβλωμένο», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ», λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. «Εχω κάνει ήδη την απαραίτητη δήλωση στο πρακτορείο Anadolu, το πρωί. Νομίζω ότι οι Ελληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν», παρατήρησε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Γιλμάζ, στις επίμαχες δηλώσεις του εννοούσε τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία και ότι υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες πυρκαγιές στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίες του '90, συνδέονταν με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
«Είπα ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευθούν οι κατηγορίες αυτές προτού αποδειχθούν, και γι αυτό πρέπει να επαναξιολογηθούν σε κρατικό επίπεδο», ισχυρίστηκε, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, το ζήτημα διαστρεβλώθηκε πλήρως για λόγους εντυπωσιασμού».
«Το θέμα», πρόσθεσε, «δεν αφορούσε τα δάση στην Ελλάδα, αλλά τα δάση στην Τουρκία».
Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Γιλμάζ, ο Τούρκος υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου υποστηριξε πως το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία. «Το θέμα», είπε, «πρέπει να ερευνηθεί», ωστόσο όπως έσπευσε να διευκρινίσει, ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ' αυτού ούτε καν πληροφορία».
«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ ... Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ.
Θα πρέπει να ερευνηθεί», δήλωσε ο κ. Ερογλου και κατέληξε λέγοντας:
«Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού».
Την ίδια ώρα πάντως, μαίνεται η θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γιλμάζ, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή να φέρνει το θέμα και σε επίπεδο Ε.Ε., με ερώτησή του προς την Κομισιόν. Κατεπείγουσα ερώτηση προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Αστον, κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Σαλαβράκος.
Eρωτήσεις στη Βουλή για το θέμα κατέθεσαν ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. -και πρώην πρέσβης στην Τουρκία- Ιωάννης Κοραντής, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας -και πρώην υπουργός Εξωτερικών- Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γ. Δημαράς.
Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους εν λόγω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν, αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κοραντής και ερωτά τους υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αν:
- Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική Κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;
- Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της Αγκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;
- Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;
- Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;
Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. ερωτά τους υπουργούς αν θεωρούν ότι οι «αποκαλύψεις» του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
Στη δική της ερώτηση η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αφού κάνει λόγο για άκρως σοβαρό θέμα που άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών, ζητεί να μάθει σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και σε όποια άλλα διεθνή φόρα κρίνει αναγκαίο να το πράξει. Μεταξύ άλλων ρωτά επίσης αν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και σε ποιό επίπεδο.
«Όταν και ως δημοσιογράφοι αποκαλύπταμε την σχέση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με τις φωτιές στα δάση της πατρίδας μας, πολλοί μιλούσαν για συνωμοσιολογίες. Τώρα που η παραδοχή της ενοχής γίνεται από πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας όλοι όσοι τότε χαμογελούσαν ακόμη και ειρωνικά πρέπει να δώσουν απαντήσεις», αναφέρει με νόημα στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος, Πολιτών Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις.
Ο κ. Δημαράς ρωτά αν είχαν ή όχι σχετικές πληροφορίες οι ελληνικές Αρχές, αν προειδοποιήθηκαν ή όχι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσαν τη Βουλή και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα «για να περιοριστούν έστω οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής δολιοφθοράς».
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αντέδρασε έντονα σημειώνοντας: «Η προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ να ανασκευάσει τα όσα απεκάλυψε για την ανάμειξη των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς Ελληνικών δασών είναι - το λιγότερο- αστεία. Γι αυτό και περισσότερο επιβεβαιώνει, παρά διαψεύδει, την αλήθεια των καταγγελιών που έκανε».
Χαρακτηρίζει ακόμη το θέμα «τεράστιο» και καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να ερευνήσει τις δηλώσεις Γιλμάζ. Ζητεί ακόμη από την τουρκική πλευρά να αποκαταστήσει «τη βαρύτατη ζημία, που προκλήθηκε σε βάρος της χώρας μας και να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους βρώμικες επιχειρήσεις των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών».
Αναφέρει ακόμη πως οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίαςπρέπει να απασχολήσουν και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την οποία θέλει να βρεθεί εγγύτερα η σημερινή Τουρκία.
«Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν απ τους λαούς», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους τα κόμματα του συστήματος που κατηγορούν το ΚΚΕ για συνωμοσιολογία όταν καταγγέλλει τη δράση υπηρεσιών των ιμπεριαλιστικών κέντρων πίσω από διάφορα γεγονότα. Τα δικαιώματα του λαού δεν μπορεί να προστατευτούν αποτελεσματικά όσο η χώρα βρίσκεται ενταγμένη σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αντίθετα θα είναι διαρκώς εκτεθειμένος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε πως «η εκ των υστέρων διόρθωση του κ. Γιλμάζ είναι πολύ βολική και για τις δύο ακτές του Αιγαίου».
«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία τόσο από τον κ. Γιλμάζ όσο και από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά επίσης να μην ξεχνάμε ότι στα καμένα δάση συνήθως χτίζουν όχι ξένοι πράκτορες αλλά Έλληνες καταπατητές», σχολίασε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου