www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί η τρόικα

«Μειώστε το εργατικό κόστος, αναθεωρήστε τις επιχειρησιακές συμβάσεις», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η τρόικα στη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περνά μέσα από την μείωση των αμοιβών.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης έχει δεχθεί τις πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στο ήδη τροποποιημένο θεσμικό πλαίσιο των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, κυρίως μέσα από την αποδυνάμωση της διαιτησίας. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ ζητούν την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση των ατομικών συμβάσεων, κάτι που όμως βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κυβέρνηση που διαμηνύει πως δεν επιθυμεί «η χώρα να γίνει Ινδία».

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί πως στο επόμενο διάστημα θα προωθήσει
νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κινούνται προς τις εξής κατευθύνεις:

-Θα καταργούν την υποβολή αιτιολογικής μελέτης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας για την ανάγκη υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

-Θα επιταχύνουν την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες σε 1,5 μήνα.

-Θα προωθούν ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί αντικειμενικά την προβλεπόμενη από το νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης και θα ελέγχει με ακρίβεια την αντιπροσωπευτικότητα των συμβαλλομένων μερών.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται οι πιέσεις της τρόικας θα διατηρηθούν και θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: