www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Σε Βρετανία και Αμερική τα καλύτερα πανεπιστήμια

Τις πρώτες θέσεις της κατάταξης της ειδικής έκδοσης των Times καταλαμβάνουν τα βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια για το 2011.

Επτά αμερικανικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα δέκα πρώτα, και 75 στα 200 της κατάταξης αυτής που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Για πρώτη φορά το Χάρβαρντ περνά στην δεύτερη θέση, μετά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), το οποίο παρουσίασε αύξηση 16% στις επενδύσεις του στον τομέα της έρευνας. Μαζί με το Χάρβαρντ βρίσκεται και το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ακολουθούν η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Κέιμπριτζ. Στην 15η θέση βρίσκεται το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν τα περισσότερα πανεπιστήμια στα 200 καλύτερα, με 21 η κάθε χώρα και ακολουθεί ο Καναδάς, με 9 πανεπιστήμια,
και η Αυστραλία με 7.

Η Γαλλία βρίσκεται στην δέκατη θέση των χωρών με τα περισσότερα πανεπιστήμια στην κατάταξη, πριν από το Χονγκ Κονγκ, αλλά μετά τον Καναδά, την Ελβετία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σουηδία.

Το πρώτο γαλλικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι η Ecole Normale Suprieure (59η θέση) και ακολουθούν η Πολυτεχνική (63η θέση), το Πανεπιστήμιο Πιέρ και Μαρί Κιουρί (84η), η Ecole Normale Suprieure της Λυών (141η) και το Πανεπιστήμιο Paris Diderot - Paris 7 (169η).

Το πρώτο ασιατικό πανεπιστήμιο είναι αυτό του Τόκιο (30η θέση), ενώ το πανεπιστήμιο του Πεκίνου βρίσκεται στην 49η θέση. Το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο είναι στην 178η θέση.

Η κατάσταση των Times Higher Education, συνυπολογίζει διαφορετικούς παράγοντες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, όπως η έρευνα, η ιδιωτική χρηματοδότηση, η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού, η διεθνής δραστηριότητα και οι δημοσιεύσεις σε ειδικές επιθεωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: