www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ΧΥΤΑ


Αποκλεισμένοι από εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν οι ΧΥΤΑ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, την ώρα που η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων έχει γίνει εφιαλτική μετά τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στο απροχώρητο έχει φθάσει η κατάσταση στους δρόμους του λεκανοπεδίου όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά τα οποία παρασύρονται από τα νερά της βροχής, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για τους πολίτες.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΧΥΤΑ Φυλής, με αντικείμενο την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την Τρίτη και μέχρι την πανελλαδική 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστός και πάλι είναι από τα ξημερώματα ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα των δήμων να μην μπορούν να μεταφέρουν σκουπίδια. Την Τρίτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα κατάληψη στο ΧΥΤΑ, βάσει της σχετικής απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και από τις 11:30 έως και τη λήξη της βάρδιας
θα πάρουν μέρος σε πανελλαδική στάση εργασίας που εξήγγειλε η Ομοσπονδία.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου οι εργαζόμενοι κατέλαβαν σήμερα και το αμαξοστάσιο, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει για τις 8 το βράδυ αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην περιοχή του Φοίνικα, και για αύριο το πρωί κατάληψη του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Στην Πάτρα, οι απεργοί δεν επιτρέπουν την είσοδο στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί στους δρόμους της πόλης περίπου 3.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ δημοτικοί υπάλληλοι προχώρησαν από τις 12.00 το μεσημέρι σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.

Προσωπικό ασφαλείας πραγματοποιεί αποκομιδές απορριμμάτων μόνο έξω από σχολικά συγκροτήματα και νοσοκομεία.

Έκκληση στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποκομιδή των σκουπιδιών να σκεφτούν τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία εξαιτίας της απεργίας τους. απευθύνει η κυβέρνηση.


"Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν", τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος και πρόσθεσε: "Ζητάμε να λυθεί η απεργία και θα λυθεί", παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στο υπουργείο Εσωτερικών.


Κάλεσμα στους εργαζόμενους καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σκεφτούν τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία εξαιτίας της απεργίας τους, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

«Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν, ζητάμε να λυθεί η απεργία και θα λυθεί», ανέφερε χαρακτηρσιτικά, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι ΧΥΤΑ απαιτεί η Δημοκρατική Συμμαχία: «Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και εξάντλησε την υπομονή και την ανοχή των πολιτών. Χρειάζεται κοινωνική συνείδηση και ευθύνη. Οι ΧΥΤΑ δεν μπορούν να παραμένουν κλειστοί και η χώρα να βυθίζεται στα σκουπίδια», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη ΔΗΣΥ να κατηγορεί τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ ότι «με αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων τιμωρούν την κοινωνία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία».

«Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι και θα πρέπει Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση να αναζητήσουν νέους δρόμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο οι καταλήψεις πρέπει να λήξουν και οι ΧΥΤΑ, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, πρέπει να ανοίξουν τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.

Εκκληση στον πρόεδρο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ να σκεφτούν το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεών τους, σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, καλώντας ταυτόχρονα τον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη να αναλάβει τις ευθύνες του και να μιλήσει με τους εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: