www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τι ζητάει η τρόικα να γίνει σε 10 ημέρες


«Αγώνας δρόμου» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων άρχισε από χθες στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα (14 Σεπτεμβρίου) αλλά και της κρίσιμης συνεδρίασης των Συμβουλίων Eurogroup/Ecofin στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πού θα κλείσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 παραμένει ανοιχτή. Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά «τρέχει» για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Στις 16.00 το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματισθεί υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το θέμα των ταξί αλλά παραλλήλως, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, θα τεθούν επί τάπητος οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις των αμέσως επόμενων ημερών.
Μετά και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας (EWG) στις Βρυξέλλες, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς, προκύπτει σαφώς ότι οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει (μέσα σε 10 μόλις ημέρες) ότι κινητοποιείται σε όλα τα μέτωπα:

-Ζητούν την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων και εμμένουν στο στόχο της είσπραξης 1,3 δισ. ευρώ το τέλος του έτους.
-Απαιτούν άμεση μείωση δαπανών (κυρίως μισθολογικού κόστους) στο Δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο) με παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία:
1. Επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στη γενική κυβέρνηση. Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι «δεν αφορά μονίμους υπαλλήλους στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ ή τους ΟΤΑ».
2. Εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο αλλά και στις ΔΕΚΟ χωρίς εξαιρέσεις ούτε προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως πχ. μέσω του θεσμού της «προσωπικής διαφοράς» για προνομιακές ομάδες -εργαζόμενοι σε ΔΟΥ κλπ.
3. Αμεση κατάργηση όλων των ανενεργών και άνευ αντικειμένου φορέων του Δημοσίου.
4. Απτά δείγματα γραφής για τον έλεγχο του μισθολογικού κόστους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Οι δανειστές ζήτησαν ήδη «πάγωμα» τον επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο κονδύλι του Προϋπολογισμού θα υπερβεί το στόχο για το 2011, τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση ζητείται μείωση των επικουρικών συντάξεων, εξόφληση φαρμακείων και γιατρών από τα ταμεία ώστε να μην «κρύβουν» δαπάνες.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συναντάται το πρωί της Τρίτης με την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Στις 12.00 ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τον τραπεζικό κλάδο.

Την Τρίτη το Δημόσιο προχωράει επίσης στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει μέσα στην εβδομάδα κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: