www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Χρ. Παπουτσής: Δεν θα γίνουμε αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης

Στην Ελλάδα, θα παραμείνουν μόνο οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδεια νόμιμης εργασίας και παραμονής στην χώρα μας, επανέλαβε από την Κέρκυρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι όλοι υπόλοιποι «θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα ότι θα φύγουν από τη χώρα».
Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται στο νησί, ο κ. Παπουτσής διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη παράνομων μεταναστών της Ευρώπης, ενώ κάλεσε την ΕΕ να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά της
σύνορα και όχι να «τα τιμωρεί».
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάθε πρόταση που ενισχύει το Σεγκεν και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε σκέψη που ανατρέπει το Κοινοτικό Κεκτημένο. Το κεκτημένο Σεγκεν προβλέπει ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συνεπώς εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων και όχι την «τιμωρία» των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», στην κατεύθυνση της προσωρινής αναστολής των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου Κράτους Μέλους και της κατάργησης ή κατ΄ ελάχιστον της τροποποίησης του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου.
Πρότεινε εν συνεχεία τη δημιουργία ενός δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η οικονομική δυνατότητα και ο πληθυσμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: