www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στα σκαριά η πώληση του ΟΤΕ


Βάσει της συμφωνίας μετόχων το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει στην Deutsche Telekom (DT) ποσοστό 10% του ΟΤΕ με αυξημένο τίμημα σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του οργανισμού. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους εκπροσώπους της DT πως το Δημόσιο προτίθεται να κάνει χρήση της σχετικής πρόβλεψης. Από τη διαδικασία το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει ποσό της τάξης των 400-450 εκατ. ευρώ.
Οπως φαίνεται δεν υπάρχει για την ώρα συμφωνία για την απόκτηση από την DT επιπλέον 6% του ΟΤΕ. Σημειώνεται πως για όσο διάστημα ισχύει η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και DT (σ..σ  μέχρι τις 31.12.2011), η γερμανική εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει στην απόκτηση μετοχών απευθείας α
πό τη χρηματιστηριακή αγορά. Το ποσοστό αυτό σε τρέχουσες τιμές αποτιμάται στο επίπεδο των 230 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο διατηρεί επίσης το δικαίωμα ψήφου για 4% των μετοχών του ΟΤΕ, οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2005 για τη μεγάλη εθελούσια έξοδο των 5.000 εργαζομένων από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία -κυρίως για το 6%- η γερμανική πλευρά ζητάει εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ΟΤΕ και να "χαλαρώσει" η ρύθμιση, ο έλεγχος δηλαδή που ασκεί στα τιμολόγια του οργανισμού η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι διεργασίες αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: