www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον ανασχηματισμό


Με μεγάλο ενδιαφέρον καλύπτουν πολλά διεθνή ΜΜΕ τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω φόβων για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε νέο υπουργό Οικονομικών την Παρασκευή, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την ενίσχυση της στήριξης για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε βίαιες αναταραχές και έχουν διχάσει το κόμμα του», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η ανακοίνωση του νέου σχήματος καθυστέρησε, πιθανώς λόγω της δυσκολίας να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο
Οικονομικών.

«Ο Παπανδρέου επιλέγει το Βενιζέλο ως υπουργό Οικονομικών» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του BBC.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του σε μία προσπάθεια να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που απαιτεί η ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι παραιτήσεις δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζουν τη πλειοψηφία πέντε εδρών που έχει το κόμμα στο κοινοβούλιο, καθώς οι έδρες πηγαίνουν αυτομάτως στον επόμενο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόμματος», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών – Πρώην υπουργός Αμυνας προάγεται στον ανασχηματισμό» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα των Financial Times.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του σε έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να μετριάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα σκληρά, νέα μέτρα λιτότητας που είναι απαραίτητα για την αποτροπή μιας καταστροφικής ελληνική χρεοκοπίας», επισημαίνεται.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται στο σκηνικό αναταραχής στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. «Δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν μια συντονισμένη εκστρατεία ανατροπής της κυβέρνησης αλλά η κατάσταση στο κόμμα είναι πολύ τεταμένη», ανέφερε ανώνυμη πηγή από την παράταξη στην εφημερίδα.

«Μετά από μία εβδομάδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την προώθηση νέων μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των ξένων πιστωτών», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times.

«Το υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε προσφερθεί στο Λουκά Παπαδήμο, οικονομολόγο με εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο Κολούμπια ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ από το 2002 ως το 2010, αλλά εκείνος απέρριψε την πρόταση», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Πρώτο θέμα είναι ο ανασχηματισμός και στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal. «Ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται τόσο ήρωας όσο και “κακός”. Ήρωας από τον Παπανδρέου επειδή είχε ίσως την πιο δύσκολη υπουργική θέση σε όλο τον κόσμο και, δυστυχώς, “κακός” από πολλούς από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο και μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Είμαι σίγουρος ότι ο Βενιζέλος θα χρησιμοποιήσει τις συμβουλές του σχετικά με το πώς να χειριστεί τους πιστωτές μας», ανέφερε υψηλόβαθμη κομματική πηγή στην εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: