www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Εξασφαλίσεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και την αναδιάταξη των συμμετοχών του ΟΤΕ αναμένεται να ζητήσουν κατά τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι της Deutsche Telekomπροκειμένου να εξαγοράσουν το σύνολο του 16% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.
Σε δύο φάσεις
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, την πιο εύκολη, το Δημόσιο θα ζητήσει (όπως έχει το δικαίωμα ) από την DT να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 10% του Οργανισμού με υπερτίμημα 15% επί της τιμής μετοχής όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2008.
Εκτός από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που θα βάλει το υπουργείο Οικονομικών στα ταμεία του η αποκρατικοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη από την τρόικα μόνο όταν το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ και κατά συνέπεια και η διοίκηση περάσει στα χέρια της DT. Συνεπώς η επιτυχία της
αποκρατικοποίησης θα κριθεί από την επιθυμία των Γερμανών να αποκτήσουν και το υπόλοιπο 6 % των Οργανισμού.
Διάλογος από το Μάρτιο
Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι εκπρόσωποι του γερμανικού Ομίλου κατέστησαν σαφές στο Ελληνικό Δημόσιο ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε η επένδυσή τους να είναι πιο αποδοτική.
Το προσωπικό
Με άλλα λόγια θα πρέπει σε πρώτη φάση να εξασφαλίσει τη μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά και τη μείωση του προσωπικού του οργανισμού πριν από την εξαγορά του συνόλου του ποσοστού του Δημοσίου.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται από καιρό ένα ενιαίο μισθολόγιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη) ανάλογο με αυτό του κεντρικού δημοσίου τομέα καθώς επίσης και μια σταδιακή μείωση του προσωπικού.
Επίσης θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα των θυγατρικών του ελληνικού Οργανισμού εντός και εκτός Ελλάδας μέρος των οποίων δεν επιθυμεί να διατηρήσει και στο μέλλον η Deutsche Telekom.
Το θέμα δεν ήταν στο τραπέζι έως τώρα αφού το απαγόρευε η συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο διατηρούσε παράλληλα ισχυρό δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Οργανισμού. Οι Γερμανοί αναμένεται να εμφανιστούν τώρα πιο επίμονοι και πιο αναλυτικοί και να απαιτήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την πώληση του 10% το υπουργείο Οικονομικών θα διορίσει συμβούλους για την πώληση του υπόλοιπου 6% του Οργανισμού και τη λήψη τελικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη διάρθρωση και τη λειτουργία του οργανισμού.
Η RomTelecom
Στο μεταξύ ο ΟΤΕ δεν θα υποβάλει πρόταση για την εξαγορά του 46% της RomTelecom που ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο, ωστόσο έθεσε επί τάπητος στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, τη συγχώνευση της προαναφερόμενης εταιρείας με την Cosmote Ρουμανίας.
Η εξέλιξη αυτή (που επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ρεπορτάζ της «Ν») όπως εξηγεί και στο σχετικό του γράμμα ο Οργανισμός, είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης στην περιοχή και στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής του ΟΤΕ να περιορίσει το χρέος του.
Ο ΟΤΕ προβάλλει την προοπτική της συγχώνευσης ως επωφελή και για τους δύο μετόχους της RomTelecom (ο ΟΤΕ κατέχει το 54%) καθώς θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στις δύο εταιρείες, ενώ αποτελεί τη λύση που επιβάλλεται από τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Η Cosmote Ρουμανίας
Σημειώνεται πως το 70% της Cosmote Ρουμανίας ανήκει στην Cosmote, δηλαδή στον ΟΤΕ και το 30% στην RomTelecom, δηλαδή εμμέσως και στο ρουμανικό δημόσιο, οπότε οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα πάντως με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο ΟΤΕ αναφέρει στην επιστολή του ότι αν το δημόσιο επιθυμεί να εισαγάγει μετοχές της RomTelecom στο χρηματιστήριο θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία.
Στο πρώτο τρίμηνο η RomTelecom είχε μείωση εσόδων 10,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 2,3% σε σχέση με το Δ' τρίμηνο του 2010. Η μείωση αποδόθηκε κυρίως στη μείωση 16,7% στα έσοδα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες φωνής, λόγω του συνδυασμού της μείωσης 11,2% του ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) και της απώλειας γραμμών της τάξης του 6,2%, σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2010.
Η λειτουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις και για τη μορφή και τη λειτουργία του ταμείου της δημόσιας περιουσίας που θα διαχειρίζεται όχι μόνο τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις.
Η τρόικα επιμένει στο νέο οργανισμό τα στελέχη της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προΐστανται στις διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων για την ταχύτητα και το είδος των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μην καταγραφούν και νέες καθυστερήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει μια πιο ήπια προσέγγιση στο θέμα. Με βάση το δικό του σχεδιασμό ο νέος φορέας σαφώς και θα έχει συμμετοχή των στελεχών της τρόικας αλλά περισσότερο στο θέμα της τεχνικής βοήθειας. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν εκτός από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες.
Ο έλεγχος
Είναι αμφίβολο όμως αν ο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να μείνει σε ελληνικά χέρια με τις παρούσες συνθήκες. Τούτο με δεδομένο ότι η Ευρώπη πιέζει για άμεσα αποτελέσματα ώστε να φανεί ένα πρώτο αποτέλεσμα στο δημόσιο χρέος.
Μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς που κουνάνε στο χέρι στην Ελλάδα βρίσκονται και κάποιοι που θέλουν ακόμη αποτέλεσμα εσόδων από αποκρατικοποιήσεις μεγαλύτερο των 50 δισ. ευρώ.
Τελευταία σε αυτή την σειρά επικρίσεων και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ την οποία μπορεί σύντομα να δούμε στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ η οποία κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
* Με καταλήψεις κτηρίων του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται οι αντιδράσεις της ΟΜΕ ΟΤΕ ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού που προωθείται από την κυβέρνηση. Για την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στον ΟΤΕ και την ίδια μέρα συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: