www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε διαβούλευση το ν/σ για τα απόβλητα


Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr βρίσκεται το σχέδιο νόμου-πλαισίου για τα απόβλητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ενσωματώνει την οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών».

Στόχος της οδηγίας-πλαίσιο είναι η ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και στην απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η οδηγία θεσπίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, εμποδίζοντας ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και της διαχείρισης των αποβλήτων και περιορίζοντας το συνολικό αντίκτυπο της χρήσης πόρων.

Η εκπόνηση του προτεινόμενου νόμου-πλαισίου «για τα απόβλητα» αποβλέπει στην πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ) και το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με σύγχρονες και ορθολογικές διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες θα
διασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία, τη διαφάνεια και έλεγχο των διαδικασιών, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κατάθεση των απόψεων και προτάσεων των πολιτών, καθώς και των αρμόδιων φορέων θα ληφθεί υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, στο τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: