www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κάθε δώρο και ένα μήνυμα

Τα Χριστούγεννα είναι η χαρακτηριστική γιορτή του χρόνου όπου τα δώρα είναι συνώνυμα με την ίδια τη λέξη. Αυτονόητη όμως δεν είναι η θεματολογία του δώρου, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε παιδί.


Τα καλύτερα δώρα για τα παιδιά είναι αυτά που τα ίδια λαχταρούν. Βασική προϋπόθεση, να αγοράζουν οι γονείς τα δώρα με κριτήριο την επιθυμία των παιδιών τους, αν είναι ηλικιακά κατάλληλο και αν είναι στο πλαισίο που οι ίδιοι μπορούν να το παράσχουν οικονομικά. Το καλύτερο δώρο του παιδιού είναι αυτό που θα ζητούσε από τον Αγιο Βασίλη!

Τα χρήσιμα δώρα, όπως ρούχα, έχουν αίγλη σε παιδιά στην εφηβεία που θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα ενώ σε ένα παιδί πέντε ετών ένα όμορφο παντελονάκι θα έχει μικρότερη σημασία καθώς ένα παιχνίδι που έχει ζητήσει επίμονα θα του προσέφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά. Η αγορά χρήσιμων δώρων είναι ουσιαστική όταν το παιδί τα ζητάει. Χρήσιμο και ευχάριστο δώρο μπορεί να
είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας αλλά για το μικρότερο θα ήταν προτιμότερο κάτι άλλο, που θα μπορούσε να ευχαριστηθεί.

Ας μην είναι κριτήριο για δώρο η λογική του γονιού αλλά η επιθυμία του παιδιού.

Ενα παιχνίδι έχει ως στόχο του τη δημιουργία, την εκτόνωση, τη φαντασία, να είναι γόνιμο για σκέψη και συναισθήματα, να δίνει χαρά, να ανοίγει δρόμους μάθησης, να ταιριάζει αναπτυξιακά στην ηλικία του παιδιού και σε αυτά που διαπραγματεύεται τη δεδομένη περίοδο της ζωής του. Κάθε δώρο βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί τον εαυτό του, τι του αρέσει, να αναγνωρίσει τις δεξιότητές του, τα ταλέντα του. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος εξέλιξης και εσωτερικής αναζήτησης, ένας καθρέφτης εαυτού.

Τα δώρα προκαλούν συναισθήματα από την ώρα που θα τα λάβει ένα παιδί και θα χαρεί μέχρι την ώρα που θα τα φυλάξει ως αγαπημένη παιδική ανάμνηση.

Φρόνιμο είναι να μην υπάρχουν παιχνίδια που δημιουργούν υπερδιέγερση και έντονη επιθετικότητα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παιχνίδια με βία, όπως video games με επιθετική προς την ύπαρξη θεματολογία.

Κάθε δώρο δίνει και ένα μήνυμα, δείχνει ένα δρόμο. Είναι τρόπος να κοινωνήσει ο γονέας το σύστημα αξιών του. Ενα δώρο μπορεί να είναι ένα μήνυμα ευαισθησίας για άλλα παιδάκια του κόσμου, για ζωάκια και για άλλους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, η αγορά μια έγχρωμης κούκλας περνάει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα στο παιδί και μεταφέρει το σύστημα αξίων των γονέων.

Επίσης, εποικοδομητικό θα ήταν και ένα δώρο που ενισχύει την ομαδικότητα, τη συνδιαλλαγή, και που θα μπορούσαν να το παίξουν και οι γονείς, τα αδέλφια και οι φίλοι μαζί. Να μπορεί να γίνει παιχνίδι για όλους.

Πέρα και πάνω από όλα, το καλύτερο δώρο Χριστουγέννων είναι το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι, το μοίρασμα των όμορφων συναισθημάτων παράλληλα με τα δώρα, οι καλές οικογενειακές σχέσεις, καθώς και η διάθεση.

Η μυρωδιά από το ψήσιμο των γλυκών, το οικογενειακά στολισμένο σπίτι, τα όμορφα παιχνίδια στο δέντρο, η χριστουγεννιάτικη μουσική, τα δώρα κάτω από το δέντρο που θα είναι έκπληξη, η χάρα των γονέων που είναι μαζί και μοιράζονται τρυφερές οικογενειακές στιγμές, οι συγγενείς και οι φίλοι που έρχονται με καλοσύνη και καλή διάθεση είναι οι παράγοντες βάσει των οποίων που το παιδί θα εσωτερικεύσει το τι είναι Χριστούγεννα και ο τρόπος με τον οποίο το ίδιο θα επαναλάβει την παράδοση στην δική του οικογένεια, μεγαλώνοντας.

Η θαλπωρή, τα φωτάκια, τα γλυκά είναι το περιβάλλον όπου θα ενταχθεί το δώρο.

Ολη η προετοιμασία για τις γιορτές είναι μια ιεροτελεστία. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το γιορτινό τραπέζι, το άνοιγμα των δώρων, οι φίλοι και οι συγγενείς, οι φωτογραφίες, μα πάνω από όλα οι αγαπημένοι γονείς είναι ό,τι πιο όμορφο για τις γιορτές στη ζωή ενός παιδιού.

Το ουσιαστικότερο δώρο είναι η δημιουργία ζεστών και τρυφερών αναμνήσεων, η σύνδεση των Χριστουγέννων με συναισθήματα πληρότητας, αγάπης, οικογενειακής ασφάλειας. Το ζητούμενο είναι ο ήρεμος και χαρούμενος ψυχισμός των παιδιών. Η προϋπόθεση γι' αυτό είναι οι ευχαριστημένοι από τον εαυτό τους και από τη σχέση με τον/την σύντροφό τους γονείς. Ψάχνοντας για χαρούμενα παιδιά, ουσιαστικά ψάχνουμε ευχαριστημένους από τη ζωή τους γονείς, γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους, τον εαυτό τους, τον άνθρωπό τους.

Το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι η χαρά των γονιών του, το σταθερό ψυχικά περιβάλλον, η ασφάλεια πως θα είναι δίπλα του να το αγαπούν, να το αποδέχονται και να το προστατεύουν ό,τι και αν συμβεί, χωρίς κριτική αλλά με πολλή κατανόηση. Καλές γιορτές!



Δεν υπάρχουν σχόλια: