www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Σύνοδο Κορυφής

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εξέφρασαν οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, μετά τη λήξη του, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.


Την πρόθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υποβάλλουν κοινές προτάσεις σχετικά με την οικονομική και την κοινωνική συνοχή στην ευρωζώνη, επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι μετά τις αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση και τις κυρώσεις τις οποίες θα υφίστανται στο εξής τα κράτη μέλη που θα παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, «η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα».

«Αυτό θα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι η οικονομική συνοχή δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά και το θέμα των
συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών δε σημαίνει μόνο δέσμευση των χωρών μελών για τη σταθερότητα των δημοσιονομικών τους στοιχείων, αλλά και σύγκριση των κοινωνικών συστημάτων τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ζήτησε περισσότερη διαβούλευση, σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμό των δημοσιονομικών και κοινωνικών συστημάτων στην ΕΕ. « Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να περιοριστούμε μόνο στον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο το θέμα της συνοχής των κοινωνικών πολιτικών», ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: