www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Το ελιξίριο των 60άρηδων

Το αναζητούν χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα το βρουν οι ήρωες στα παραμύθια και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τώρα Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πολύ κοντά στη δημιουργία του ελιξιρίου της ζωής. Ή τουλάχιστον του ελιξιρίου που θα χαρίζει μακροζωία και υγεία, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής σε όσους έχουν κλείσει τα 60.


Στο επίκεντρο της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρίσκεται η λεναλιδομίδη, ένα φάρμακο για το μυέλωμα. Παλαιότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι η λεναλιδομίδη αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής ασθενών των οποίων η νόσος υποτροπίασε και δεν ανταποκρίθηκε σε δύσκολες θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών).

Σύμφωνα με τον δρα Εντουάρντ Γκοέτζλ, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε συνταξιούχους και στη συνέχεια διαπίστωσαν ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση μέχρι και 100 φορές του επιπέδου των κυτοκινών, μορίων που ενισχύουν τον
οργανισμό και πολεμούν τους εισβολείς... είτε πρόκειται για ιούς είτε για καρκινικά κύτταρα.

Οπως αναφέρεται στο επιστημονικό πόρισμα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Immunology», οι συνταξιούχοι που πήραν λεναλιδομίδη είχαν σχεδόν ίδια επίπεδα κυτοκινών με νέους άνδρες και γυναίκες.

«Πηγή ζωής»

Φυσικά και δεν είναι όλα ρόδινα στο επιστημονικό μέτωπο. Η ουσία, που ο δρ Γκοέτζλ αποκάλεσε «πηγή της ζωής», είναι παράγωγο της θαλιδομίδης. Και αυτή είχε αρχικά θεωρηθεί θαυματουργό σκεύασμα για να αποσυρθεί τελικά το 1961, αφότου διαπιστώθηκε ότι προκαλούσε τερατογενέσεις και αναπηρίες σε έμβρυα. Οι Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η λεναλιδομίδη είναι πιο σύγχρονο και σαφώς πιο ασφαλές φάρμακο, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες πριν χορηγηθεί σε υγιείς ανθρώπους.

Και εδώ παρουσιάζεται το δεύτερο πρόβλημα. Οι ερευνητές σχολίασαν ότι εάν όντως το φάρμακο έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι χρήστες του θα μπορούν να εργάζονται περισσότερο και να παίρνουν σύνταξη αργότερα, ώστε να αρθεί μέρος του οικονομικού βάρους που αντιμετωπίζουν τα ταμεία! Δηλαδή μοιάζει με κακό παραμύθι: βρήκαν το ελιξίριο της ζωής για να καθυστερεί η σύνταξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια: