Ακόμα πιο γευστική αγριοφράουλα και την καλύτερη σοκολάτα υπόσχονται δύο ξεχωριστές έρευνες, μέσα από τις οποίες αποκωδικοποιήθηκαν τα DNA των δύο αυτών μεγάλων απολαύσεων των φίλων της γαστρονομίας.
Δύο μεγάλες διεθνείς επιστημονικές ομάδες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους γενετικούς κώδικες της άγριας φράουλας και του δέντρου του κακάο, από το οποίο παράγεται η καλύτερη μαύρη σοκολάτα στον κόσμο.
Στην πρώτη περίπτωση της αγριοφράουλας ή αλπικής φράουλας (Fragaria vesca) διεθνής ομάδα 70 ερευνητών οδηγήθηκε στην αποκάλυψη, που θα βοηθήσει στην καλλιέργεια καλύτερων ποικιλιών φραουλών, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και στις κλιματικές αλλαγές, θα μυρίζουν πιο ωραία, θα έχουν πιο όμορφη εμφάνιση, θα χρειάζονται λιγότερα λιπάσματα και θα διαρκούν περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων.
Ενδέχεται επίσης να συμβάλει στη γενετική βελτίωση συγγενικών φρούτων, όπως τα μήλα, τα
αχλάδια και τα ροδάκινα.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Νταν Σάρτζεντ του βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας στη Βιοτεχνολογία και τις Βιολογικές Επιστήμες, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”.
Στην άλλη μελέτη οι επιστήμονες κατάφεραν να “διαβάσουν” το 84% του γονιδιώματος της τροπικής ποικιλίας «Κριόλο» του φυτού του κακάο (Theobroma cacao, που σημαίνει «τροφή των θεών»), από όπου παράγεται η μαύρη σοκολάτα της πιο υψηλής ποιότητας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίπου 28.800 γονίδια και ελπίζουν ότι, όπως και στην περίπτωση της φράουλας, το επίτευγμά τους θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερες ποικιλίες κακάο, άρα και πιο γευστικές σοκολάτες.
Το υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα ακριβό κακάο αποτελεί περίπου το 5% της συνολικής παραγωγής κακάο διεθνώς. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται σημαντική καθώς τα δέντρα «Κριόλο», που παράγουν μία από τις δύο μοναδικές υψηλής ποιότητας ποικιλίες κακάο και σοκολάτας, είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες και έχουν χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τα χαμηλότερης ποιότητας δέντρα κακάο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από το γαλλικό κέντρο αγροτικών ερευνών CIRAD στο Μονπελιέ, υπό την Κλερ Λενό, παρουσίασαν τα ευρήματά τους επίσης στο “Nature Genetics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου