Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, με βασικά θέματα την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και τη συνεργασία με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
"Το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί ν' αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Γι' αυτό και διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους διεθνείς οργανισμούς", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους
Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ό,τι αφορά στα δικά μας συμφέροντα. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία. Για τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αφού η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει πλέον και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία. Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.
Ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση της δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και ν' αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών ή τεχνικών προβλημάτων γενικά, αλλά και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης
Το θέμα της οικονομίας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης απασχόλησε και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας μάλιστα και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί τις απόψεις της, αλλά δεν αρνείται να συζητήσει και σε διμερή βάση την ελληνική πρόταση, αλλά και άλλες απόψεις που έχουν ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας μετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε αργά το απόγευμα (ώρα Πορτογαλίας) για την Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου