www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Προσβάσιμη τα σαββατοκύριακα τελικά η Σπιναλόγκα

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή:

Τόπος απροσπέλαστος είναι και πάλι η Σπιναλόγκα, πενήντα και χρόνια μετά τη διακοπή λειτουργίας του Λεπροκομείου. Από την 1η Νοεμβρίου το νησί είναι κλειστό για επισκέπτες, ελλείψει φυλάκων.

Η τοπική κοινωνία διαμαρτύρεται, καθώς προσδοκά στην άφιξη επισκεπτών και τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας της προβολής της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς. Καλεί τις αρμόδιες αρχές να δώσουν λύση. Επισημαίνει, δε, ότι η Σπιναλόγκα είναι έτσι κι αλλιώς ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στην Κρήτη μετά την Κνωσσό.


"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί. Θεωρούμε αυτονόητο να λάβετε όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Σπιναλόγκα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση", αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού και τους βουλευτές του νομού Λασιθίου, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημ.
Κουνενάκης.

Τονίζει ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες αρκούν για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες.

Κατεπείγουσα επιστολή έστειλε στους αρμοδίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, Π. Ινιωτάκης.

Σε συμφωνία για να μην παραμείνει κλειστή για το κοινό τους χειμερινούς μήνες η Σπιναλόγκα έφτασαν η τοπική κοινωνία και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.


Ύστερα από επαφές με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε ότι το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το νησί τα σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός μόνο για γκρουπ και κατόπιν συνεννοήσεως με τη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Την περίοδο των Χριστουγέννων (22 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου), θα είναι ανοιχτός κάθε μέρα, πλην των αργιών.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9.00 πμ έως τις 3.00 μμ και η μεταφορά των επισκεπτών θα γίνεται δωρεάν δωρεάν από σκάφη της Ελούντας.

Τη φύλαξη θα αναλάβει ένας μόνιμος φύλακας της 13η Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δύο που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου.

Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία να προσφέρουν εθελοντική εργασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: