www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα νέα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Αθηνών

Κάθε χρόνο ερευνούν περίπου 40.000 εγκληματικές ενέργειες και εξιχνιάζουν 3.000 από αυτές με τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνικών και ειδικών μεθόδων. Αναλύουν 3.000 βίντεο από ληστείες και ένοπλες επιθέσεις, ενώ διατηρούν ηλεκτρονική βάση 38.000 σεσημασμένων κακοποιών αλλά και online αρχείο 400 ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις αθλητικής βίας. Επιπλέον προχωρούν σε εξέταση περίπου 500 υποθέσεων με την ανάλυση βιολογικών και γενετικών υλικών, από τις οποίες οι 30-40 αφορούν θέματα πατρότητας και άλλα ενδοοικογενειακά θέματα. Αυτή είναι η δράση του νέου... CSΙ της ΕΛ.ΑΣ. που στεγάζεται εδώ και λίγες εβδομάδες σε ένα υπερσύγχρονο πενταώροφο κτίριο συνολικής έκτασης περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων στη λεωφόρο Αθηνών. Ενα κτίριο που παραπέμπει σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, διαθέτει εστιατόρια, τυπογραφείο, γκαράζ 270 θέσεων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία «Μουσείου του Εγκλήματος».
Ως σήμερα τα Εργαστήρια στεγάζονταν σε έναν χώρο λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στον 13ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με μια σειρά λειτουργικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησής τους από τους αρμόδιους
ευρωπαϊκούς φορείς.

Βάση χιλιάδων μυριάδων δεδομένων

Νέος προϊστάμενος του ελληνικού CSΙ είναι ο 56χρονος ταξίαρχος κ. Κώστας Αντωνίου με προηγούμενη θητεία στην ΕΥΠ, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας κ.ά.. Οι 420 αστυνομικοί και ειδικοί επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πλέον στη διάθεσή τους συσκευές τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κακοποιών αλλά και μελών ενόπλων οργανώσεων, συσκευές σχεδόν εφάμιλλες με αυτές που παρουσιάζονται στη γνωστή αμερικανική σειρά. Ανάμεσα στα άλλα διαθέτουν Αυτόματο Σύστημα Συγκριτικών Εξετάσεων Ιχνών, Καλύκων και Βολίδων, Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων, Αυτόματο Σύστημα Αρχειοθέτησης Φωτογραφιών, Σύστημα Εξέτασης Φωνής και Ηχου, Σύστημα Εξέτασης Ψηφιακών Δεδομένων, Αναλυτή Αλληλουχιών Βάσεων DΝΑ και άλλα σύγχρονα συστήματα. Ενα από τα πλέον σημαντικά συστήματα θεωρείται αυτό της Αρχειοθέτησης και Επίδειξης Φωτογραφιών στο οποίο έχουν καταχωρισθεί δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες υπόπτων με κριτήρια αναδίφησης τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, τα σωματομετρικά στοιχεία τους αλλά και σημάδια ή τατουάζ που έχουν στο σώμα και στο πρόσωπό τους, κάποιες ιδιομορφίες που παρουσιάζουν οι κινήσεις τους κτλ. Από την άλλη πλευρά, λειτουργικά προβλήματα εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι έρευνες για το DΝΑ. Παραμένουν αδιερεύνητα και «στάσιμα» 3.500 δείγματα από εγκληματικές ενέργειες ενώ, η βάση δεδομένων βιολογικού υλικού είναι της τάξεως των 3.000 δειγμάτων, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αριθμούν... εκατοντάδες εκατομμύρια δείγματα.

Στο βίντεο της... στάνης είδαν τον ζωοκλέφτη

Στην καθημερινότητα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. επιβάλλεται και η έρευνα σε περισσότερο απλές υποθέσεις. Ετσι, ακόμη και σε ενδελεχή ανάλυση βίντεο από κάμερα... στάνης, σε ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο, από την οποία σημειώθηκε κλοπή δύο-τριών προβάτων, προχώρησε προσφάτως το Τμήμα Μεθοδικοτήτων Φωτογραφικού των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν καλούνται να αναλύσουν μόνο σκηνές σύνθετων εγκληματικών ενεργειών ή εφόδων ληστών σε καταστήματα τραπεζών με βάση τους σωματότυπους των δραστών ή ακόμη και τατουάζ και άλλα σημάδια που έχουν σε ακάλυπτα σημεία του σώματός τους. Προσφάτως κλήθηκαν να παρακολουθούν επί ώρα την κίνηση... εισερχομένων και εξερχομένων αιγοπροβάτων σε μια μικρή στάνη η οποία όμως διέθετε εσωτερικό κύκλωμα εποπτείας, αφού εκεί είχαν σημειωθεί κρούσματα ζωοκλοπών. Ετσι οι αστυνομικοί του ελληνικού CSΙ περιόρισαν την ερευνητική τους δραστηριότητα στο θέμα «ποιος άρπαξε τα ερίφια» και ύστερα από ανάλυση του οπτικού υλικού και με τη χρήση ειδικού λογισμικού εντόπισαν και ταυτοποίησαν τον κλέφτη.

Επιπλέον το ίδιο τμήμα πριν από μερικούς μήνες προχώρησε σε ανάλυση οπτικού υλικού από φούρνο στον Νέο Κόσμο όπου ένας άγνωστος έκλεψε μερικές τυρόπιτες. Και πάλι εντοπίστηκε ο δράστης με... ζουμ στις τυρόπιτες και ανάλυση των κινήσεων όλων των ύποπτων πελατών.

«Ξέρουμε τα πρόσωπα των εμπρηστών της Μarfin!»

Στην εξέταση 90 βίντεο από κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. και καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προχώρησε τελικώς το Τμήμα Μεθοδικοτήτων και Φωτογραφικού προκειμένου να ανακαλυφθούν οι δράστες του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μarfin στις 5 Μαΐου 2010 που κόστισε τη ζωή σε τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους. Οπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αρμοδίου τμήματος που έγινε μια τόσο ενδελεχής έρευνα για την ανάλυση οπτικού υλικού από μια εγκληματική ενέργεια. Εχουμε προχωρήσει σε σχετικές αναλύσεις και από ένοπλες επιθέσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες ακολουθώντας μέσω καμερών τις κινήσεις των υπόπτων πριν ή μετά την επίθεση. Η έρευνα όμως στη Μarfin ήταν ιδιαίτερα σύνθετη και αναλυτική».

Οπως συμπλήρωσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που παρακολουθούν τις σχετικές έρευνες, «με αυτή την ανάλυση κατορθώσαμε να εντοπίσουμε τους υπόπτους σε χρόνο πριν και μετά τον εμπρησμό όπου δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο οπτικό υλικό. Κριτήριο ήταν τα ρούχα που φορούσαν και οι κινήσεις τους σε όλη τη διάρκεια της πορείας του μπλοκ των αντιεξουσιαστών εκείνη την ημέρα. Εχουμε αναγνωρίσει πρόσωπα, υπάρχει όμως το πρόβλημα της πλήρους τεκμηρίωσης» .


Δεν υπάρχουν σχόλια: