www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Προσφυγή ΕΕ κατά της Ελλάδας για τη μη επιστροφή παράνομων ενισχύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή των ενισχύσεων, που κρίθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες προς την κοινή αγορά με την απόφαση της Επιτροπής της 18 Ιουλίου 2007, για το αφορολόγητο αποθεματικό.


Σημειώνεται ότι αυτές οι επιστρεπτέες ενισχύσεις είχαν ως βάση τον νόμο 3220/2004 ο οποίος αποβλέπει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στην αύξηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι ενισχύσεις αυτές είχαν τη μορφή ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού που σχηματίζει η δικαιούχος επιχείρηση σε
ποσοστό μέχρι 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών κατά το 2004.

Στόχος του αποθεματικού ήταν η πραγματοποίηση -εκ μέρους των επιχειρήσεων που όριζε ο νόμος- επενδύσεων ισόποσης τουλάχιστον αξίας κατά την τριετία που ακολουθούσε τη σύστασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής του Ιουλίου, χορηγήθηκαν ασυμβίβαστες ενισχύσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και βασικών μετάλλων, η μεταποίηση, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, η εντατική γεωργία και αλιεία και ορισμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό δεν της κοινοποιήθηκε ποτέ και, συνεπώς, είναι παράνομο και ως εκ τούτου οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακτήσουν τις σχετικές ενισχύσεις, προσαυξημένες με τους ανάλογους τόκους, από τους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: