www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μέτρα για τα «άρρωστα» νερά της Βοιωτίας

Την άμεση δημοπράτηση όλων των έργων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Οινοφύτων και την υδροδότηση όλων των κοινοτήτων της περιοχής με νερό από το Μόρνο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προηγήθηκε η αποκάλυψη ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή.


Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η θνησιμότητα από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα είναι αυξημένη κατά 14% στα Οινόφυτα σε σχέση με την υπόλοιπη Βοιωτία. "Η πιθανότητα να είναι τυχαία τα ευρήματα και να μη σχετίζεται η χρήση του νερού με την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως του ήπατος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, σε κατοίκους της περιοχής, είναι μία στις χίλιες", δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ - ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, Αθηνά Λινού. Διευκρίνισε, πάντως, ότι
θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες για να εξακριβωθεί ότι υπεύθυνο για τους θανάτους είναι το μολυσμένο με χρώμιο νερό.

Τα έργα για την υδροδότηση της περιοχής με ασφαλές νερό θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα επεξεργαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό, με στόχο τη διακριτή αναφορά σε όριο για το εξασθενές χρώμιο.

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: