www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στην Τουρκία «τα ρίχνει» ο Χρυσοχοΐδης για τη λαθρομετανάστευση

Τη συνεργασία της Τουρκίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο και την αποδοχή από μέρους της του επαναπατρισμού, χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέκρινε τη στάση της Τουρκίας, αναφέροντας ότι από το 2001 που ισχύει η σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία, από τα 80.000 αιτήματα για επανεισδοχή, δέχτηκε μόλις τα 2.400.


Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, υπεγράφη ένα νέο σύμφωνο αλληλοκατανόησης, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται τον επαναπατρισμό 1.000 ατόμων τον χρόνο και η Ελλάδα δέχθηκε την απελευθέρωση της βίζας για 700.000 άτομα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τους κοινούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για τους

παράνομους λαθρομετανάστες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα "εθελούσιας επιστροφής των μεταναστών στην πατρίδα τους, με οικονομική στήριξη, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέχρι το 2013", καθώς και στη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

Χαρακτήρισε δε, ενθαρρυντικό στοιχείο "ότι αρχίζουν και οργανώνονται κοινές πτήσεις επιστροφών παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους, με χρηματοδότηση 100% από τη «FRONTEX»".

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για το άσυλο στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα, καθώς είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 50.000 αιτήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες διέλευσης λαθρομεταναστών, όπως με τη Λιβύη, που έχει υπογραφεί, και την Αίγυπτο που είναι στα σκαριά.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: