www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Δράσεις για την προβολή της ελληνικής γλώσσας

Τους πυλώνες του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την προβολή και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας παρουσίασε σήμερα η υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου.


Ενημερώνοντας την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς η κ. Διαμαντοπούλου ανέπτυξε τις προωθούμενες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αναβάθμισης της ελληνικής γλώσσας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, προανήγγειλε την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε 800 πιλοτικά δημοτικά σχολεία από το Σεπτέμβριο, αλλά και την ενίσχυση της ανάγνωσης λογοτεχνικών

βιβλίων, από την Α' δημοτικού, σε συνεργασία με λογοτέχνες, και καλλιτέχνες.

Δεσμεύτηκε επίσης να στηρίξει τη διδασκαλία της ελληνικής στα σχολεία του εξωτερικού με βάση το τρίπτυχο Γλώσσα - Ιστορία – Πολιτισμός και με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, η κ. Διαμαντοπούλου γνωστοποίησε την έναρξη διαβούλευσης τον Οκτώβριο σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αποδήμων, προκειμένου να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο λειτουργίας των σχολείων ανά ήπειρο και περιοχή.

Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η γνώση των ελληνικών αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο ενσωμάτωσης και ένταξης για τους μετανάστες και τους παλιννοστούντες και με αυτό το γνώμονα προανήγγειλε την αναβάθμιση μιας σειράς σχετικών προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα εστίασε στην αναβάθμιση του Πιστοποιητικού ελληνομάθειας σημειώνοντας ότι είναι υπό σκέψη η δημιουργία Οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια. Έκανε επίσης ειδική μνεία στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αναφορικά με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και στην υιοθέτηση της μεθόδου της εξʼ αποστάσεως διδασκαλίας.

Τέλος, ανέφερε ότι πρόκειται να δρομολογηθούν δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ενώ θα υποστηριχθούν περαιτέρω οι Σπουδές Μετάφρασης και Διερμηνείας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: