www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μίζα και όχι «χορηγία» οι 440.000 του Τ. Μαντέλη λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης ζητάει να καταλογιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη και υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 440.000 μάρκων που ομολόγησε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι έλαβε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία από την Siemens. Το ποσό αυτό ο κ. Μαντέλης το έχει χαρακτηρίσει προεκλογική χορηγία.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη, το ποσό των 440.000 μάρκων, ο πρώην υπουργός Μεταφορών το έλαβε παράνομα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο λόγο, κάτι που απαγορεύεται από την νομοθεσία για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.


Παρόμοιες χορηγίες τέτοιου ύψους απαγορεύονται και μάλιστα τιμωρείται ο χορηγός, αναφέρει ο κ. Σχοινιωτάκης και προσθέτει ότι ο Τ. Μαντέλης πλούτισε κατά 440.000 μάρκα, αδικαιολόγητα κατά κατάχρηση και παράνομη εκμετάλλευση της υπουργικής του ιδιότητας, που κατείχε κατά τα έτη 1998-

1999.

Επίσης, ο γενικός επίτροπος αναφέρει ότι δεοντολογικά για έναν υπουργό δεν είναι αποδεκτό και ευπρεπές να επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι ένα τέτοιο ποσό "λαδώματος" μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον Έλληνα φορολογούμενο και ψηφοφόρο, βαπτιζόμενο ως νόμιμη χορηγία.

Ακόμη, ο γενικός επίτροπός χαρακτηρίζει "λάδωμα" το επίμαχο ποσό και όχι προεκλογική χορηγία όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Μαντέλης και αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών πήγε στην Βουλή για να κοροϊδέψει και όχι για να ανακαλύψει την αλήθεια ως όφειλε.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφανθεί για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που επιβλήθηκε, με εισαγγελική διάταξη, στον επιχειρηματία και κουμπάρο του κ. Τάσου Μαντέλη, κ. Γιώργο Τσουγκράνη, κατηγορούμενο πλέον στην υπόθεση της Siemens, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο επιχειρηματίας, που προσφέρθηκε το 1998 να ανοίξει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα για να εμβαστούν συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα στον κ. Μαντέλη, θα παραστεί στην συνεδρίαση του Συμβουλίου και θα καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του. Μετά την έκδοση και αυτού του βουλεύματος - έχει προηγηθεί εκείνο που επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου που επιβλήθηκε στον κ.Μαντέλη - οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να αποστείλουν κατηγορητήρια τόσο στον πρώην υπουργό και στον κουμπάρο του, όσο και σε πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των επίμαχων εμβασμάτων.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει και την προσφυγή που υπέβαλαν κατά της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που τους έχει επιβληθεί, η σύζυγος και οι δύο κόρες του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα.

Η Εφέτης Ειδική Ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Νικολακέα, με ομόφωνη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών κ. Χατζίκου απέρριψε την αίτηση των τριών κατηγορουμένων γυναικών, κρίνοντας ότι αν φύγουν στο εξωτερικό είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Τα δύο κορίτσια ζητούν την άρση της απαγόρευσης για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ η μητέρα τους για να μπορεί να επισκέπτεται τον γιο της στο Λονδίνο.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: