www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τελευταίο αντίο στα θύματα της τραγωδίας

Tο τελευταίο αντίο είπαν χθες συγγενείς και φίλοι στην 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου και την 35χρονη Βιβή Ζούλια, δύο από τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης με μολότοφ σε υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου.


Φίλοι και συγγενείς της Αγγελικής Παρασκευοπούλου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Αιγίου, την πλατεία της Αγίας Λαύρας.

Σε ένδειξη πένθους για τον τραγικό θάνατο των
τραπεζικών υπαλλήλων τα καταστήματα των τραπεζών έκλεισαν την Παρασκευή στη μία το μεσημέρι, ενώ στη Marfin Egnatia Bank, ειδικά, όλα τα καταστήματα λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας το πρωί και έκλεισαν στις 11:00 π.μ. ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων τους.
 
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός εναπόθεσε λίγα λουλούδια έξω από το κτήριο του υποκαταστήματος της Marfin, όπου άφησαν με φρικτό τρόπο την τελευταία τους πνοή οι τρεις νεαροί υπάλληλοι. Στο σημείο προσήλθε για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άφησε έξω από το κτήριο τέσσερα κόκκινα τριαντάφυλλα.


Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε ότι οι τρεις υπάλληλοι όπως και οι συνάδελφοί τους υποχρεώθηκαν να παρευρίσκονται στην εργασία τους κατά την ημέρα της πανεργατικής απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο.

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τις οποίς επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Παράλληλα, οι αρχές αξιολογούν μαρτυρικές καταθέσεις και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, αφέθησαν, μετά τη χθεσινή απολογία τους, τρεις συλληφθέντες, κατά τα επεισόδια της Τετάρτης, που κατηγορούνται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί κουκούλας. Και οι τρεις αρνήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι απλώς συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες και άλλοι πέντε συλληφθέντες, κατά τα χθεσινά επεισόδια, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή.

Σοκαρισμένη η ελληνική ομογένεια στη Γερμανία

Η δολοφονική επίθεση κατά της δημοκρατίας, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις νέους συνανθρώπους μας, αφήνει την ελληνική ομογένεια στη Γερμανία άναυδη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων ΟΕΚ Γερμανίας.

Η ΟΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων και καταδικάζει με αποτροπιασμό και βδελυγμία κάθε μορφής βίας.

«Ο Ελληνισμός της Γερμανίας συμμερίζεται τις ανησυχίες και το θυμό των ανθρώπων μας στην Ελλάδα και συμπάσχει», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΟΕΚ καλεί τέλος «τους συμπατριώτες στην Ελλάδα, που μετά την επιβολή των μέτρων σκληρής λιτότητας δεν βλέπουν προοπτική, να περιφρουρήσουν τις διαδηλώσεις και να στρέψουν την δικαιολογημένη οργή τους με ειρηνικά μέσα εναντίον όλων εκείνων που θυσίασαν τα δικαιώματα των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων».

Σχόλια στο γερμανικό Τύπο

«Oι φανατικοί και οι εξτρεμιστές δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν σαν συλλογικό στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών, αλλά δεν διστάζουν να χρεωθούν τον θάνατο αθώων πολιτών», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ας ελπίσουμε ότι η σύνεση θα επικρατήσει και θα νικήσει αυτή τη νοοτροπία του εμφυλίου πολέμου. Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα βρει την απαραίτητη στήριξη για να ʽπεράσειʼ το αναπόφευκτο».

Οι Financial Times Deutschland γράφουν: «Οι σκληρές αντιπαραθέσεις, οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις και οι απεργίες είναι αναμενόμενα, η βία και οι νεκροί όχι. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξήγησε με πλήρη σαφήνεια στους Έλληνες ότι το πακέτο εξυγίανσης δεν υπαγορεύθηκε από το ΔΝΤ αλλά είναι αναγκαιότητα για να επιβιώσει η χώρα. Για αυτή την τολμηρή του πορεία ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται την στήριξη όλων των Ευρωπαίων ομολόγων του και ιδιαίτερα της Γερμανίδας καγκελαρίου».


Τι να πει κανείς περισσότερο; Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.
Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι να βρουν τους ενόχους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: