www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

J. Rogers: «Εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να πτωχεύσει! Το ευρώ δεν θα υπάρχει σε 15-20 χρόνια»!

Το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έχει ελπίδες επιβίωσης στο μακροπρόθεσμο διάστημα, σύμφωνα με το θρυλικό, πλέον, δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή και γκουρού των αγορών, Jim Rogers, ο οποίος δήλωσε ότι "εγώ θα άφηνα την Ελλάδα να πτωχεύσει γιατί μόνο τότε, όλοι θα πουν ότι το ευρώ είναι ένα σοβαρό νόμισμα".

"Το ευρώ πιθανότατα θα διαλυθεί μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια. Τελεία και παύλα!», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC σήμερα, ενώ σημείωσε πως, για να μην παρεξηγηθεί, ο ίδιος, αυτήν την στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιο του θέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, ο μεγαλοεπενδυτής τόνισε πως εάν η Ευρωζώνη βοηθήσει τους Ελληνες, αυτό θα αποδυναμώσει τα θεμελιώδη του ευρώ.

Ακόμη, εκτιμά ότι η στερλίνα θα καταρρεύσει μέσα στα επόμενα χρόνια, και τα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα, όπως και η αγορά ακίνητης περιουσίας στην Κίνα, είναι οι δύο νέες φούσκες σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχαμε και άλλες νομισματικές ενώσεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. "Ουτε και αυτή της Ευρώπης θα επιβιώσει", σχολίασε.

ΕΚΤ: Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δανεισμό

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι οι αγορές θα δανείσουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που χρειάζεται, αν αυτή εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. "Οι αγορές θα μειώσουν τα spreads αμέσως, αν οι δεσμεύσεις τηρηθούν αμέσως", ανέφερε ο Ντράγκι σε συνέδριο οικονομικών αξιωματούχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας. "Τώρα έχουμε την εφαρμογή (του σχεδίου της Ελλάδας) και η εφαρμογή είναι εξίσου σημαντική, ή και περισσότερο ακόμη, από το σχέδιο. Αν το κάνουμε αυτό, είμαι βέβαιος ότι οι αγορές θα βρίσκονται εκεί για να δανείσουν τα κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν".

Συζητώντας τα σχέδια για τη πιθανή δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα δανείζει κεφάλαια σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο Ντράγκι είπε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα πρέπει να αποτελεί "λύση έκτακτης ανάγκης" και "το κερασάκι στην τούρτα" όσον αφορά τη σταθερότητα.

Πηγή: reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: