www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Με απέλαση εκατό χιλιάδων Αρμενίων απειλεί ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας σήμερα στην τουρκική υπηρεσία του BBC, απείλησε με απέλαση εκατό χιλιάδες Αρμενίους που ζουν στην Τουρκία, ως αντίποινα στις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμη, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δυσχεραίνουν τις ήδη δύσκολες προσπάθειες επανασυμφιλίωσης μεταξύ της χώρας του και της Αρμενίας.


"Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία ζουν 170 χιλιάδες Αρμένιοι. Μόνο οι 70 χιλιάδες από αυτούς έχουν τουρκική υπηκοότητα, ωστόσο είμαστε ανεκτικοί με τους υπόλοιπους 100 χιλιάδες. Εάν κριθεί απαραίτητο και από τη στιγμή που δεν είναι Τούρκοι πολίτες, ίσως να χρειαστεί να τους πω να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τους κρατήσω στη χώρα μου" δήλωσε ο Τ. Ερντογάν.

Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός, επέρριψε ευθύνες στην Αρμένικη διασπορά, υποστηρίζοντας ότι αυτή βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας, αφού λειτουργεί σαν λόμπι και κάλεσε τόσο την Αρμενία όσο και τις κυβερνήσεις των ξένων κρατών να πάψουν να επηρεάζονται.

"Η Αρμενία πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση. Πρέπει να απελευθερωθεί από τη δέσμευσή της προς στην διασπορά. Κάθε χώρα που νοιάζεται για την Αρμενία, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία, πρέπει πρωτίστως να βοηθήσουν την Αρμενία να αποδεσμευτεί από την επιρροή της διασποράς" υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Αρμενία συμφώνησαν πέρυσι να αναπτύξουν διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν τα σύνορά τους εάν τα κοινοβούλια των δύο κρατών επικυρώσουν τις συμφωνίες ειρήνης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ την ίδια ώρα τα δύο μέρη αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να επανασυντάξουν τα κείμενα των συνθηκών που έχουν τεθεί προς ψήφιση.

Πηγή:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: