www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Μείωση ενοικίου λόγω κρίσης και με δικαστική βούλα

Τη μείωση των ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης ζητούν ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, που προσφεύγουν στα δικαστήρια για να «σπάσουν» τα υψηλά συμβόλαια που πληρώνουν. Οπως πληροφορείται η «Κ», στο Πρωτοδικείο της Αθήνας αλλά και στα επαρχιακά δικαστήρια εκατοντάδες είναι οι αγωγές που καθημερινά κατατίθενται με αίτημα να αναλάβει η δικαιοσύνη να ρυθμίσει σε νέες βάσεις τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη, μια και η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα συμφωνίες του παρελθόντος να είναι αδύνατον πλέον να εκπληρωθούν.


Τα επιχειρήματα που συνήθως επικαλούνται έμποροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες στις αγωγές τους, κινούνται πάνω- κάτω στο ίδιο μήκος κύματος. Υποστηρίζουν πως ό, τι συμφώνησαν πριν από μερικά χρόνια -ως γνωστόν, οι επαγγελματικές μισθώσεις είναι πολυετείς- για ενοίκια ή προσαυξήσεις δεν μπορούν πλέον να καταβληθούν, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί δραματικά, συρρικνώνοντας τζίρους και τινάζοντας στον αέρα προϋπολογισμούς και σχέδια.

Απαντήσεις

Μπορούν όμως τα ενοίκια να μειωθούν και οι αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί να παγώσουν, με αφορμή τη συνεχιζόμενη ύφεση; Στα ερωτήματα αυτά που απασχολούν χιλιάδες ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων, η δικαιοσύνη δίνει την απάντηση. Συγκεκριμένα, δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς, με την επίκληση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, συνηγορούν στο «σπάσιμο» συμβολαίων για ενοίκια που είχαν συναφθεί στο παρελθόν και στην ακύρωση αυξήσεων που είχαν συμφωνηθεί όταν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Η σημασία των αποφάσεων θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες υποθέσεις. Η επιρροή τους όμως, όπως τονίζουν στην «Κ» δικαστικές πηγές, είναι κατά πολύ ευρύτερη, και αυτό καθιστά τις αποφάσεις αυτές εξαιρετικά σημαντικές. «Τα δικαστήρια μπορούν», λένε, «με τα ίδια επιχειρήματα -όταν υπάρχουν και αποδεικνύονται οι αναγκαίες συνθήκες προσαρμογής- να οδηγηθούν σε ανάλογες αποφάσεις και για τα ενοίκια κατοικιών».

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας παρενέβη με αφορμή δύο αγωγές καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, και οι δύο είχαν συνάψει 12ετή συμβόλαια πριν από 10 και 7 χρόνια αντίστοιχα, προβλέποντας τις ανάλογες αυξήσεις. Σε γενικές γραμμές οι αυξήσεις που είχαν συμφωνηθεί κυμαίνονταν από 5% ώς 8%. Οι εν λόγω έμποροι (ο ένας είχε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και ο άλλος χαρτοπωλείο) επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση, προσκομίζοντας στοιχεία που αποδείκνυαν τη δραματική μεταβολή των οικονομικών τους δεδομένων. Μεταξύ άλλων, βεβαιώσεις τραπεζών που πιστοποιούσαν την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, στοιχεία από προμηθευτές τους που βεβαίωναν το ίδιο, και τις φορολογικές τους δηλώσεις που έδειχναν την κατηφόρα των τελευταίων ετών. Οι ίδιοι επικαλέστηκαν επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Αθήνας ταλαιπωρείται από πορείες και επεισόδια που έχουν δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά και προσκόμισαν στοιχεία για άλλα ακίνητα, στην ίδια περιοχή, που έχουν ξενοικιαστεί και μένουν στα αζήτητα για καιρό.

Αναπροσαρμογή

Το δικαστήριο και στις δύο περιπτώσεις -με παρεμφερείς αποφάσεις- αποφάσισε να μην ισχύσουν οι προβλεπόμενες στα συμβόλαια αυξήσεις και τα ενοίκια να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα. «Ο μισθωτής εμπορικής μίσθωσης», αναφέρει κατά λέξη το δικαστήριο, «μπορεί να ζητήσει την αναπροσαρμογή του οφειλόμενου μισθώματος, εφόσον λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων επήλθε αδιαμφισβήτητα τόσο ουσιώδης μεταβολή, ώστε με τις συγκεκριμένες συνθήκες η εμμονή του εκμισθωτή στην καταβολή του συμφωνηθέντος μισθώματος να είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτείται στις συναλλαγές και επιβάλλεται από τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών παρά την ανάγκη κατοχύρωσης της ασφάλειας των συναλλαγών, η οποία πρέπει πάντοτε να συνεκτιμάται…».

Από πότε, όμως, μπορούν να ισχύσουν το πάγωμα των αυξήσεων και οι μειώσεις των ενοικίων για όσους θελήσουν να προσφύγουν στα δικαστήρια; «Από την ημέρα που θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, που θα καταθέσουν, δηλαδή, την αγωγή τους», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου δικηγόρος, για να προσθέσει πως για να πετύχουν τον στόχο τους «θα πρέπει να πείσουν το δικαστήριο πως η οικονομική κρίση έχει αλλάξει ουσιαστικά τα οικονομικά δεδομένα κι έχει επιφέρει πτώση στις μισθωτικές αξίες των ακινήτων της περιοχής».

Πηγή:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: