www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

123.000 υποψήφιοι στη μάχη για 88.165 θέσεις

460 περισσότερες θέσεις στα ΤΕΙ και 20 λιγότερες στα ΑΕΙ - 50.000 θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά χθες το υπουργείο Παιδείας με ευθύνη του υφυπουργού κ. Πανάρετου, δυσκολεύοντας έτσι τους περισσότερους από τους 123.000 φετινούς υποψηφίους όλων των κατηγοριών να αξιολογήσουν τον ανταγωνισμό στη σχολή που τους ενδιαφέρει.


Τα στοιχεία περιορίζονται σε μια ξερή παράθεση του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή και πανεπιστήμιο, χωρίς την εξειδίκευση ανά επιστημονικό πεδίο και ανά κατηγορία υποψηφίων που γινόταν κάθε χρόνο. Έτσι, μαθαίνουμε από τις ανακοινώσεις ότι φέτος θα εισαχθούν στα

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας 88.165 υποψήφιοι συνολικά, αριθμός που ελάχιστα διαφοροποιείται από πέρσι, καθώς και πόσοι θα εισαχθούν ανά σχολή, όμως δεν μαθαίνουμε πόσες θέσεις αναλογούν σε κάθε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι θέσεις είναι κατά 20 λιγότερες στα πανεπιστήμια και κατά 460 περισσότερες στα ΤΕΙ της χώρας, με μικρή μείωση σε τμήματα του κέντρου. Ωστόσο, αν τις επόμενες μέρες δεν ανακοινωθεί η κατάργηση της βάσης του 10 και το θέμα αυτό παγώσει για μια ακόμα χρονιά, αναμένεται να μείνουν και πάλι ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις περιφερειακών ΤΕΙ. Συνολικά εκτιμάται ότι κάπου 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πλήρη στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες, γεγονός που προκαλεί την εύλογη απορία για ποιον λόγο δεν περίμενε ο υφυπουργός ακόμα μια μέρα ώστε να κάνει σωστή παρουσίαση. Επιπλέον, ο κ. Πανάρετος, που ανέλαβε υπεύθυνος των φετινών εξετάσεων αντί του γενικού γραμματέα του υπουργείου όπως είναι το σύνηθες, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του περί της ανοικτής διακυβέρνησης τα στοιχεία των εισακτέων, καθώς και το πρόγραμμα των εξετάσεων προτού αποσταλούν από το γραφείο Τύπου του υπουργείου στους δημοσιογράφους.

Και μείωση των μεταθέσεων

Τις μεταθέσεις 3.550 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 10.221 και ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 34,73%, το οποίο, όπως είχε καιρό τώρα προαναγγείλει η υπουργός, είναι μειωμένο συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ ακόμη μεγαλύτερο μαχαίρι αναμένεται στις αποσπάσεις. Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης ενώ οφείλουν να παρουσιαστούν στις νέες θέσεις μέχρι τις 21 Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου. Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι διευθυντές Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Το κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Μαΐου


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Μαΐου θα αρχίσουν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ τα μαθήματα στα Λύκεια όλης της χώρας θα τελειώσουν δύο μέρες νωρίτερα, στις 12 Μαΐου.

Οι υποψήφιοι από τη μεγάλη κατηγορία των αποφοίτων Γενικών Λυκείων και της Β΄ ομάδας των ΕΠΑΛ θα ριχτούν στη μάχη των εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και θα ολοκληρώσουν τη Δευτέρα 31 Μαΐου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Αντίστοιχα, οι εξετάσεις για τους μαθητές εσπερινών Λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδας) θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 29 Μαΐου.

Για τους αποφοίτους της Α΄ ομάδας των ΕΠΑΛ, αλλά και για τα μαθήματα ειδικότητας της Β΄ ομάδας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 25 Μαΐου και 9 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ΄ Τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ΄ Τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε Λύκειο χωριστά. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδες Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν από 10 Ιουνίου μέχρι 23 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ενώ η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα γίνουν από 21 έως 30 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους μαθητές δεν μπορέσουν δικαιολογημένα να διαγωνιστούν στις αρχικές, θα διενεργηθούν μεταξύ 3 και 10 Ιουλίου.

Οι θέσεις ανά κατηγορία και πόσοι τις διεκδικούν

ΑΠΟ ΤΟΝ συνολικό αριθμό των 88.165 θέσεων που ανακοινώθηκαν:

1.  Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ανωτέρω ποσοστά αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 92.882 δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 77.686 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 351 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

2.  Ποσοστό 10% των συνολικών θέσεων θα διατεθεί σε υποψηφίους που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές του 2010 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων τα έτη 2008, 2009 ή είναι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις το 2009. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 10.000 με 12.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (περίπου 1-15 Ιουλίου).

3. Ποσοστό 2,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους κατόχους πτυχίου Β΄ Κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 1.097 απόφοιτοι Β΄ Κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

4.  Ποσοστό 17% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) και αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 16.531 υποψήφιοι που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

5.  Ποσοστό 0,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης διατίθεται στους κατόχους πτυχίου Β΄ Κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις δύο μαθημάτων. Αναμένεται να τις διεκδικήσουν 165 απόφοιτοι Β΄ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων προηγούμενων ετών που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

6. Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Αναμένεται να τις διεκδικήσουν 469 υποψήφιοι.

7. Τέλος, ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους μαθητές της τελευταίας τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλαδικές εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: