Η καθυστέρηση ή μη καταβολή μισθωμάτων στους εκμισθωτές, τείνει να γίνει όλο και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μια ζωή δούλευαν και στερήθηκαν τα πάντα για να απολαύσουν τους κόπους τους αργότερα και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, να βρίσκονται αντ' αυτού σε απελπιστική θέση.
Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, γιατί εταιρείες οι οποίες εμφανίζουν κέρδη στον ισολογισμό τους και είναι βιώσιμες, παίζουν αυτό το παιχνίδι σε βάρος των ιδιοκτητών με το πρόσχημα ότι η οικονομία δεν πάει καλά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρέντη που είναι κατά το ήμισυ, Δήμος με πολλούς ενοικιαζόμενους επαγγελματικούς χώρους.
Οι ιδιοκτήτες τους έχουν έρθει σε απόγνωση, μιας και το κράτος είναι με το μέρος των μισθωτών.
Πολλοί είναι στα Δικαστήρια με αγωγές εξώσεων, αφού στην καλύτερη περίπτωση οι μισθωτές τους χρωστούν ενοίκια ενός εξαμήνου.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά που μου ανέφερε φίλος, πριν από λίγες μέρες.
Μισθωτής μεγάλης εταιρείας ΑΒΕΕ, που έχει κάνει δικό του ακίνητο εκτός Αττικής και έχει μάλιστα μεταφέρει και την έδρα του στη νέα διεύθυνση, με αντικείμενό του την κατασκευή ανοξείδωτων προϊόντων για βιομηχανίες τροφίμων και έχει εκμισθώσει χώρο στην περιοχή πάνω από είκοσι χρόνια, έχει να πληρώσει τους ιδιοκτήτες του ακινήτου εδώ και 14 μήνες.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο μισθωτής καθυστερούσε επανειλημένα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα οι εκμισθωτές να καταφύγουν στη λύση της έξωσης.
Το δικαστήριο εκδίκασε την αγωγή εξώσεως στα τέλη Νοεμβρίου 2009 και η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει βγει μέχρι αυτή τη στιγμή, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τους εκμισθωτές.
Στέρηση οικονομικών πόρων που έχουν ανάγκη, πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, ανεξόφλητοι δημοτικοί φόροι & τέλη, επισκευές κτιρίου, έξοδα δικηγόρων, παραστάσεων, κλπ...
Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εκμισθωτές είναι πιο "τυχεροί". Χρωστούν 2 - 3 ενοίκια και μια ημέρα αδειάζουν την επαγγελματική στέγη που έχουν εκμισθώσει και χάνονται.
Γιατί το κράτος δεν παρεμβαίνει να τελειώνουν πιο γρήγορα αυτές οι διαδικασίες; Γιατί τιμωρεί τους εκμισθωτές με αυτό τον τρόπο; Δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες αυτοί; Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους;
Πότε επιτέλους θα γίνουμε κράτος; Πότε το κράτος θα αρχίσει να σέβεται τον πολίτη;