www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Επίτροπος Χαν: Η γραφειοκρατία «διώχνει» τις επενδύσεις


Στη γραφειοκρατία «σκοντάφτει», σύμφωνα με τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reuters, οι ξένοι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν μία γραφειοκρατία που βρίσκεται σε σύγχυση και ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις.


Ο κ. Χαν τάσσεται κατά της αύξησης της εποπτείας της Ελλάδας από την ΕΕ ή του διορισμού επιτρόπου για τη χώρα. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Δεν
μπορούμε να έχουμε έναν επίτροπο που να επιβάλει νόμους από το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Συζητούμε για τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να ληφθούν από τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για χρήματα».
 

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ακόμη ότι κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την Ελλάδα είναι η αναμόρφωση της «βραδυκίνητης» δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βραδυκίνητη δημόσια διοίκηση και το γεγονός ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο ή μία επένδυση», παρατηρεί και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι ελκυστική από μόνη της, αλλά ακούω παράπονα από εταιρείες ότι είναι πολύ δύσκολο να επενδύσουν και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι πολύ αργό».


Εξάλλου, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ακόμη και αν υπάρξει στο μέλλον ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «η οικονομία χρειάζεται ευρύτερη βάση και περισσότερη εκβιομηχάνιση». «Το ελληνικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να τυποποιείται στην Ιταλία και δεν γίνονται πολλά πράγματα για την εκμετάλλευση της δυνατότητας που έχει η Ελλάδα για τουρισμό σε όλη της διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους», επισημαίνει.


Τέλος, γνωστοποιεί ότι για να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα έχει σχεδιάσει μία λίστα με έργα προτεραιότητας που θα έχουν μεγάλη επίδραση στην οικονομία. «Προσπαθούμε να τονώσουμε την οικονομία. Δεν δέχομαι την κριτική ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο για μειώσεις», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: