www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα


Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα είναι στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, από τα οποία δεν λείπουν τα καυστικά σχόλια σχετικά με τις αλλεπάλληλες αναβολές των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών και τη γενικότερη κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

«Η μία προθεσμία μετατίθεται μετά την άλλη», είναι το σχόλιο του σημερινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο αποδίδει την ακύρωση της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο ότι το προσχέδιο του μνημονίου δεν παραδόθηκε ποτέ στις τρεις πολιτικές παρατάξεις.

«Το κείμενο παραδόθηκε τελικά στους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ σήμερα το πρωί», αναφέρει δημοσίευμα στον ιστότοπο του βρετανικού πρακτορείου BBC.

Το Reuters περιγράφει, επίσης, με τα πλέον μελανά χρώματα το αίσθημα αγανάκτησης που επικρατεί στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, αναφέροντας ως απόδειξη τις χθεσινές
κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες διαδηλωτές έκαψαν μια γερμανική και μια ναζιστική σημεία.

«Τα πνεύματα προσπαθεί να κατευνάσει η Μέρκελ, δηλώνοντας ότι εάν αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει συμφωνία διάσωσης την ώρα που οι πολιτικοί καυγαδίζουν», τιτλοφορείται η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Bloomgerg, το οποίο σημειώνει ότι η χθεσινή αναβολή ήταν ένα ακόμη πλήγμα για την έγκριση του πακέτου που βρίσκεται ήδη από τον Ιούλιο επί τάπητος.

«Έχει χαραχτεί ένα μονοπάτι για την Ελλάδα, ένας δρόμος προς την έξοδο, εάν θελήσει να τον ακολουθήσει αλλά κανείς δεν λέει ότι δεν θα είναι επώδυνος», σχολίασε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Bloomgerg ο Γκραντ Λούις, οικονομολόγος της Daiwa Capital Europe Ltd. Στο Λονδίνο. «Ουσιαστικά πρόκειται για τη δρομολόγηση πολυετών πακέτων λιτότητας σε μια οικονομία που συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ελλάδα εν όψει των νέων μέτρων που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, αλλά και στο στρατόπεδο της τρόικας μετά τη δεύτερη αναβολή της σύσκεψης, περιγράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής The Guardian, Χελένα Σμιθ.

Ιδιαίτερα καυστικό είναι το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo που περιλαμβάνεται στο χθεσινό της φύλλο με τίτλο «Αρκετά με τους Έλληνες». Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για ένα «κρυφτό» ανάμεσα στην Αθήνα, που προσποιείται ότι εφαρμόζει τις απαιτήσεις των πιστωτών της ,και στους πιστωτές της, που προσποιούνται ότι την πιστεύουν.

«Ποτέ δεν ένιωσαν οι Έλληνες υποδιέστεροι των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Με την οικονομία τους υπό κατάρρευση, η εθνική τους υπερηφάνεια παραμένει υπέρμετρη. Αμφισβητούν την ιδέα της Ευρώπης, εκτός αυτή σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα χρηματοδοτούν το lifestyle τους. Όλα αυτά, όμως, ήταν ήδη γνωστά από την ημέρα που εντάχθηκαν στην ΕΕ», αναφέρει το ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο της El Mundo.


Δεν υπάρχουν σχόλια: