www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΒ: Στο τραπέζι η μείωση του μέσου κόστους εργασίας

Στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης του μέσου κόστους εργασίας εστίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας πως ο Σύνδεσμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.

 «Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στην κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής. Αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης» σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους.


Ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι θα γίνει με τα μισθολογικά, τις ωριμάνσεις και τις τριετίες, απάντησε πως όλα αυτά είναι που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε πως «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν δείξει την ωριμότητα και διαθέτουν την υπευθυνότητα να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα».

Διαδοχικές συναντήσεις


Ο κ. Παπαδήμος αυτή την ώρα συναντάται με τη ΓΣΕΕ Ακολουθούν συναντήσεις με την ΕΣΕΕ στις 15.30 και με τη ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00.

Εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε
χθες και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού επισήμανε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.


Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συναντήσεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές. Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Η ΓΣΕΕ, πάντως, απορρίπτει κάθε συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως έχει γνωστοποιήσει σε ανακοίνωσή της, αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με προτάσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν υπάρχει η έννοια του μισθολογικού κόστους



Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως το κόμμα της δεν δέχετε ούτε καν τον όρο μισθολογικό και εργατικό κόστος, «γιατί χωρίς εργάτες, τους υπάλληλους, τους μισθωτούς δεν υπάρχει κερδοφορία, επομένως δεν υπάρχει κόστος». Πρόσθεσε πως «όταν ζητούμε αυξήσεις, ουσιαστική περίθαλψη, ουσιαστικές συντάξεις, διεκδικούμε οι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο να έχουν λιγότερα κέρδη. Δεν υπάρχει για εμάς η έννοια του μισθολογικού κόστους. Αυτό που υπάρχει είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα όσο πέφτουν οι μισθοί, όσο αυξάνονται για τους εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές, η αγορά φαρμάκων και το κόστος Υγείας και Παιδείας, τόσο μεγαλώνει η κερδοφορία και γίνεται φθηνότερη η εργατική δύναμη».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματικές οι συναντήσεις


Προσχηματικές χαρακτηρίζει το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με του κοινωνικούς φορείς, «για τις προωθούμενες μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων καθώς και για τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

Όπως αναφέρει γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους «για να φανεί ότι αυτά τα σφαγιαστικά νέα μέτρα, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την τρόικα, θα παρθούν μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους».

ΔΗΜΑΡ: Δεν πρέπει να θυσιαστούν οι ΣΣΕ


«Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προ πάντων η Εθνική δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θυσιαστούν στις ιδεολογικά αγκυλωμένες απαιτήσεις της τρόικας», παρατήρησε ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

«Η εργασία, ως δημιουργικό υπόβαθρο της δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν συνεχώς σε κάθε πακέτο μέτρων να τίθεται στη διατίμηση και να απειλείται», πρόσθεσε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: